Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Správa USA upozorňuje na nízke tresty pre páchateľov obchodovania s ľuďmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/mmg1design)

BRATISLAVA - V oblasti obchodovania s ľuďmi zostáva na Slovensku problémom ukladanie podmienečných, prípadne nízkych trestov odňatia slobody usvedčeným páchateľom. Vyplýva to z Informácie o vydaní hodnotiacej správy o obchodovaní s ľuďmi Spojenými štátmi americkými, ktorú vláda v stredu vzala na vedomie.

Slovensko podľa správy zostáva zaradené medzi krajinami, ktoré nedosahujú minimálne štandardy stanovené americkým zákonom o ochrane obetí obchodovania s ľuďmi, no vynakladajú značné úsilie na ich dosiahnutie.

"Intenzívnejšie úsilie sa prejavilo vo vyššom počte trestných stíhaní a v zriadení dvoch pracovných skupín na boj proti obchodovaniu s ľuďmi v spolupráci s Nemeckom, ktoré tvoria predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní," konštatuje sa v materiáli.

Obchodovanie s Ukrajincami

Autori vyzdvihli aj úsilie zabrániť obchodovaniu s ľuďmi s využívaním zraniteľných skupín, predovšetkým medzi utečencami z Ukrajiny. Vláda poskytla tiež pomoc väčšiemu počtu obetí obchodovania, zvýšila financovanie pomoci obetiam a ponúkla prokurátorom a sudcom dva kurzy zamerané na túto problematiku.

Minister zahraničných vecí USA každoročne predkladá výročnú Správu o obchodovaní s ľuďmi Kongresu USA. Cieľom tejto správy je podnecovať aktivitu a vytvárať medzinárodné partnerstvá v boji proti obchodovaniu s ľuďmi. Informáciu o vydaní správy prijalo od zastupiteľstva USA Ministerstvo vnútra SR, ktoré je gestorom problematiky obchodovania s ľuďmi.

Viac o téme: Obchodovanie s ľuďmiTrestyUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu