Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Invázia nebezpečných komárov: Už sú na západe Európy! Hrozí ich rozšírenie aj na naše územie?

(Zdroj: Getty Images)

EURÓPA - Extrémne poveternostné udalosti a klimatické zmeny, ktoré sužujú Európu, by podľa odborníkov mohli byť začiatkom ďalšieho problému. V Európe sa začali šíriť invazívne druhy komárov ako komár tigrovaný, alebo tropický, ktoré pôvodne pochádzajú z Afriky a juhovýchodnej Ázie a prenášajú život ohrozujúce ochorenia.

Globálne otepľovanie vytvára ideálne podmienky na život nenápadného komára tigrovaného. S veľkosťou okolo 3mm však tento invazívny druh môže v Európe rozšíriť ochorenia ako zika, dengue a chikungunya rýchlejšie ako Európe hrozilo kedykoľvek predtým, informoval France24. Čierno-biely pruhovaný hmyz, ktorý sa prvýkrát vo Francúzsku objavil v roku 2004,je rozšírený už na väčšine územia krajiny. Zdravotnícke úrady tak tieto oblasti uviedli do stavu červenej, najvyššej pohotovosti. Francúzsky politik François Piquemal vyzval vládu v júli tohto roka, aby v tejto záležitosti konala.

Včelárska nedeľa v Zlatovciach priblížila minulosť i súčasnosť tohto remesla (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Na množenie sa komárov v ideálnych podmienkach globálneho otepľovania sa snažia nájsť riešenie aj výskumníci. Najviac zamorenou krajinou je Taliansko, kde talianske provincie tento druh hmyzu úplne kolonizoval za 10 rokov. Pre odborníka na infekčné choroby Tattevina predstavujú tigrie komáre „obrovskú hrozbu“ pre spoločnosť. V roku 2022 bolo vo Francúzsku infikovaných 65 ľudí horúčkou dengue.

Ako zabrániť šíreniu nebezpečného hmyzu

Francúzsko je ďalšou krajinou, v ktorej sa výnimočne premnožili. Francúzske úrady vyzvali ľudí, aby urobili kroky potrebné k zmierneniu šírenia tohto nebezpečného druhu hmyzu. Patrí medzi ne vyprázdnenie a prevrátenie vedier, misiek a iných nádob, v ktorých by sa mohla nachádzať stojatá voda, prekrytie nádob moskytiérou a čistenie odkvapov. V hlavnej sezóne je potrebné dlhšie oblečenie a používanie repelentov. Prítomnosť tigrích komárov môžu tiež obyvatelia Francúzska nahlásiť pomocou vyhradenej platformy. Odborníci však zároveň upozorňujú, že tigrované komáre sa aklimatizovali a striekanie insekticídov môže byť neúčinné. Môžu byť potrebné vyššie dávky, ktoré sú už pre životné prostredie toxické.

Rozšírený už aj v Holandsku, v Bangladéši rekordný počet úmrtí

Problémy so šíriacim sa hmyzom hlásia aj z ďalších európskych krajín. Podľa holandských médií bol rovnaký druh komára spozorovaný aj na 12-tich miestach Holandska.

Rekordný počet úmrtí na horúčku dengue zaznamenali tento rok v Bangladéši. V husto osídlenej krajine sa ochorenie rýchlo rozšírilo a nakazilo takmer 61500 ľudí, z ktorých 293 zomrelo. Agentúra Reuters potvrdila, že od roku 2000 ide o najvyšší počet úmrtí. Ochorenie sa prejavuje vysokými horúčkami, bolesťami kĺbov a vracaním. Potrebné je včasné odhalenie a prístup k riadnej lekárskej starostlivosti. Na ochorenie zatiaľ neexistuje vakcína ani liek. Celosvetovo sa touto chorobou podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nakazí ročne 100 až 400 miliónov ľudí.

Krajín s invazívnym druhom hmyzu pribúda

Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolou ochorení (ECDC) sa síce komár tigrovaný objavil pred desiatimi rokmi v ôsmich európskych krajinách, v minulom roku to už bolo krajín trinásť. V roku 2022 ho objavili na Cypruse, a je možné, že postupom času by sa vplyvom globálneho otepľovania mohol rozšíriť aj do ďalších európskych krajín.

Viac o téme: InváziaDengueChikungunyaZikaKomár tigrovaný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu