Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovenskom sa šíri nebezpečný parazit, prípadov pribúda: Pozor, príznaky sa objavia až po mesiacoch!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenskom sa šíri ďalšie nebezpečné ochorenie - je ním takzvaná srdcová dirofilarióza napádajúca psy. Počet nakazených zvierat u nás prudko vzrástol. Ide o ochorenie spôsobené červom, ktorý sa usídli v pľúcach či na srdci a štvornohým miláčikom spôsobuje veľké zdravotné problémy. Zákerné parazity prenášajú komáre. Nakaziť sa môže aj človek.

Archívne video: Komáre môžu byť nebezpečnejšie než sa zdá. Čo všetko môžu spôsobiť?

Komáre môžu byť nebezpečnejšie než sa zdá. Čo všetko môžu spôsobiť?

Na nárast počtu prípadov upozornil portál tn.cz. Vychádzajú z rozsiahlej štúdie, podľa ktorej ešte v roku 2011 boli počty nakazených psov na Slovensku v jednotkách, v roku 2021 sa však infekcia preukázala takmer u 5 percent testovaných psov.

Psy napadnuté týmto parazitom majú vážne zdravotné problémy. "Ak z lariev, ktoré preniesol na psa komár, dospeje väčšie množstvo červov a presunú sa do srdca, bráni ich prítomnosť pohybu srdcovej chlopne,“ vysvetlila Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied.  

Komár
Zobraziť galériu (3)
Komár  (Zdroj: Getty Images)

Nakazené zvieratá môžu pôsobiť unavene a apaticky. Jedným z príznakov môže byť aj zhoršené dýchanie a po fyzickej námahe sa môže u nich vyskytnúť chronický kašeľ. Pokiaľ sa ochorenie nelieči, následky môžu byť fatálne. Dá sa mu ale predchádzať preventívnymi liekmi, ktoré dokážu larvy zahubiť. Ochorenie sa totiž začne prejavovať až pol roka od nakazenia.

Srdcový červ, ako sa parazit prezýva, sa môže dokonca usídliť aj v tele človeka. Podľa expertov ide však o výnimočné prípady. Dôležité je tiež vedieť, že nakaziť sa nemôžete od svojho štvornohého miláčika. Prenášačom je vždy komár.

Viac o téme: PesOchorenieParazit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu