Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vojenská junta chce vytvoriť prechodnú vládu: ECOWAS sa stretla s vodcom prevratu aj zvrhnutým prezidentom

Predseda komisie ECOWAS, Mousa Tourey, osobitný vyslanec ECOWAS v Nigerskej republike, generál Abdulsalami Abubakar, zvrhnutý nigerský prezident Mohamed Bazoum a sultán Sokoto Alhaji Muhammad Saad Abubakar III, pózujú v Niamey Zobraziť galériu (2)
Predseda komisie ECOWAS, Mousa Tourey, osobitný vyslanec ECOWAS v Nigerskej republike, generál Abdulsalami Abubakar, zvrhnutý nigerský prezident Mohamed Bazoum a sultán Sokoto Alhaji Muhammad Saad Abubakar III, pózujú v Niamey (Zdroj: SITA/AP)

NIAMEY - Nový vojenský vládca v Nigeri Abdourahamane Tchiani chce vytvoriť prechodnú vládu, ktorá bude pri moci "nie dlhšie ako tri roky". Uviedol to v sobotu v štátnej televízii s varovaním pred vojenským útokom na krajinu. Informuje agentúra DPA a AFP.

Tchiani povedal, že junta zorganizuje 30-dňový "národný dialóg", na základe ktorého by mala vzniknúť nová ústava. Zdôraznil, že rozhodnutia budú prijímať bez zasahovania zvonku. "Našom ambíciou nie je skonfiškovať moc," vyhlásil generál s tým, že prípadný útok proti Nigeru "by nebol prechádzkou v parku, ako si niektorí ľudia zjavne myslia".

Niekoľko hodín predtým sa Tchiani po prvý raz stretol v nigerskej metropole Niamey s delegáciou Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS). Delegáti následne navštívili aj prezidenta Mohameda Bazouma, ktorého pučisti od prevratu z konca júla držia v domácom väzení.

Ľudia sa v sobotu 19. augusta 2023 v Niamey v Nigeri zhromažďujú, aby sa zaregistrovali, aby dobrovoľne bojovali za krajinu v rámci dobrovoľníckej iniciatívy
Zobraziť galériu (2)
Ľudia sa v sobotu 19. augusta 2023 v Niamey v Nigeri zhromažďujú, aby sa zaregistrovali, aby dobrovoľne bojovali za krajinu v rámci dobrovoľníckej iniciatívy  (Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick)

Združenie je pripravené na vojenskú intervenciu

ECOWAS v piatok oznámilo, že združenie je pripravené na vojenskú intervenciu v Nigeri, ak strojcovia prevratu neobnovia ústavný poriadok v krajine. Určili aj lehotu na splnenie požiadavky, ktorú však verejne neoznámili. Pučisti v reakcii uviedli, že spolu s Mali a Burkinou Faso pripravili stratégiu obrany s "konkrétnymi opatreniami". Mali a Burkinu Faso vedú od tamojších prevratov tiež vojenské vlády.

ECOWAS však zdôraznilo, že hľadanie pokojného riešenia pokračuje a je stále prioritou. Vojenský zásah by bol nutný až v prípade neúspechu takéhoto úsilia. Regionálne združenie žiada, aby sa junta vzdala moci a vrátila do úradu demokraticky zvoleného prezidenta Bazouma. 

Niger, západoafrická krajina s približne 26 miliónmi obyvateľov a jeden z najchudobnejších štátov sveta, bol pred prevratom jedným z posledných demokratických spojencov USA a európskych štátov v oblasti Sahelu na južnom okraji Sahary. Francúzsko a USA majú v tejto krajine, ktorá leží na kľúčovej migračnej trase do Európy, dôležité vojenské základne.

Bazoum bol v dobrej nálade

Delegácia Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), ktorá v sobotu pricestovala do Nigeru na rokovania so strojcami tamojšieho prevratu, sa už stretla s vodcom pučistov, generálom Abdourahamanom Tchianim. Navštívila aj zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma, ktorý je stále v domácom väzení. Informujú o tom agentúry AFP a DPA odvolávajúce sa na vyjadrenia junty aj svojich zdrojov. 

Bazoum bol podľa zdroja AFP "v dobrej nálade", hoci stále nemá zavedenú elektrinu. Jeho stretnutie s delegáciou ECOWAS potvrdil aj novinár miestnej tlačovej agentúry. Lietadlo s delegáciou ECOWAS pristálo v nigerskej metropole Niamey približne o 13.00 h miestneho času. K návšteve dochádza po tom, ako šéfovia armád ECOWAS v piatok neskoro večer oznámili, že sú pripravení vojensky zasiahnuť v Nigeri hneď, ako bude vydaný rozkaz.

Do Nigeru vyslali delegáciu, vedenú bývalým nigérijským lídrom Abdulsalamim Abubakarom, v nádeji, že sa im rokovaniami podarí zabrániť vojenskej konfrontácii. Junta v Nigeri, ktorá sa ujala moci 26. júla, vyhlásila, že je ochotná rokovať, no až doteraz blokovala všetky diplomatické snahy združenia ECOWAS, ktoré okrem obnovenia ústavného poriadku požaduje aj návrat zvrhnutého prezidenta Bazouma k moci. 

Predstavitelia ECOWAS sa v priebehu soboty stihli stretnúť s viacerými poprednými strojcami prevratu. Podľa oznámenia junty, o ktorom informuje DPA, bol medzi nimi aj generál Tchani, ktorý sa po zmienenom prevrate vyhlásil za nového vládcu Nigeru. Tchani pritom až doteraz odmietal s ECOWAS rokovať a začiatkom augusta sa s obdobnou delegáciou tohto spoločenstva v Nigeri ani nestretol.

Priaznivci junty začali registráciu dobrovoľníkov na obranu pred ECOWAS

Podporovatelia nigerskej junty boli v sobotu nútení zastaviť registráciu ľudí, ktorí sú ochotní zapojiť sa do plnenia nevojenských úloh pri obrane proti prípadnej vojenskej intervencii západoafrických štátov. Organizátori uviedli, že počet záujemcov o registráciu presiahol jej možnosti.

Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej záujem tisícov prevažne mladých mužov zhromaždených pred štadiónom v hlavnom meste Niamey svedčí o silnej podpore časti Nigerčanov pre juntu. Aktéri vojenského prevratu pritom naďalej odolávajú medzinárodnému tlaku, aby vrátili do úradu demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma.

"Pri všetkých našich výpočtoch a predstavách sme si nikdy nemysleli, že by sme mohli zmobilizovať (takýto počet ľudí)," povedal Younoussa Hima, spoluorganizátor iniciatívy nazvanej Mobilizácia mladých ľudí za vlasť. Organizátori náborovej akcie uviedli, že ich zámerom nebolo získať dobrovoľníkov do armády, ale skôr vytvoriť zoznamy ľudí ochotných poskytnúť svoje civilné zručnosti v prípade vojenskej intervencie armád Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS).

Odhodlanie ísť bojovať

Mnohí z ľudí, ktorí prišli na štadión, však v rozhovoroch prejavovali odhodlanie ísť bojovať, dodal Reuters. V sobotu priletela do Niamey delegácia ECOWAS, aby rokovala s juntou, čo - podľa Reuters - svedčí o tom, že snahy o mierové riešenie konfliktu v Nigeri stále pokračujú.

K návšteve došlo po tom, ako šéfovia armád ECOWAS v piatok neskoro večer oznámili, že sú pripravení vojensky zasiahnuť v Nigeri hneď, ako bude vydaný rozkaz. Miera podpory junty v celom Nigeri sa ťažko odhaduje, ale na predchádzajúcom zhromaždení na štadióne v Niamey - 11. augusta - sa zúčastnili tisíce ľudí, ktorí búrlivým potleskom vítali sľub vodcov prevratu postaviť sa bloku ECOWAS.

Viac o téme: VládaPrevratJuntaNigerECOWAS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu