Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Napätie stále pokračuje: Tisíce ľudí v Niamey opäť žiadali odchod francúzskych vojakov z Nigeru

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick))

NIAMEY - Tisíce ľudí sa v sobotu zišli v nigerskom hlavnom meste Niamey, aby opäť požadovali stiahnutie francúzskych jednotiek z krajiny. Ako informovala agentúra AFP, zhromaždenie sa konalo v blízkosti základne, kde sú dislokovaní francúzski vojaci. Jeho organizátorom boli viaceré civilné organizácie - vrátane hnutia M62 -, ktoré sú proti francúzskej vojenskej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine a podporujú aktérov nedávneho prevratu.

Vystupujúci vo svojich prejavoch tvrdili, že len odchod francúzskych vojakov prinesie Nigeru a jeho ľudu "slobodu a dôstojnosť" vo vzťahu k Francúzsku. Odchod francúzskych vojakov z Nigeru žiada aj vojenský režim, ktorý sa v Nigeri dostal k moci koncom júla štátnym prevratom, poznamenala agentúra AFP. Od štátneho prevratu 26. júla sa v hlavnom meste Niamey uskutočnilo mnoho podobných demonštrácií, na ktorých sa pravidelne zúčastňujú tisíce ľudí - niektorí z nich mali v rukách aj ruské vlajky.

Panuje tu napätie

Medzi vojenským režimom v Nigeri a Francúzskom, ktoré neuznáva jeho legitimitu, panuje napätie, konštatovala agentúra AFP. Pripomenula, že nigerskí generáli, ktorí sa pučom z konca júla chopili moci, vypovedali 3. augusta niekoľko vojenských dohôd uzavretých s Francúzskom, ktoré má v Nigeri dislokovaných 1500 vojakov zapájajúcich sa do boja proti džihádistom. Všetky dohody obsahovali rôzne výpovedné lehoty pre účinné vypovedanie, pričom jedna z nich bola podľa nigerskej armády jednomesačná.

Podľa príkazu ministerstva vnútra zo štvrtka a príkazu najvyššieho súdu v Niamey z piatka Niger tiež odňal diplomatickú imunitu a víza francúzskemu veľvyslancovi Sylvainovi Ittému a požadoval jeho "vyhostenie". Podľa druhého z uvedených dokumentov dôvodom pre tieto rozhodnutia je "nepriateľstvo" Francúzska voči Nigeru a skutočnosť, že prítomnosť Sylvaina Ittého na nigerskom území predstavuje "vážne riziko ohrozenia verejného poriadku".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok 28. augusta ocenil prácu Sylvaina Ittého a uviedol, že v Nigeri zostane napriek tomu, že minulý piatok dostal od nigerských pučistov 48-hodinovú lehotu na opustenie miesta svojej diplomatickej misie.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: NepokojeVojaciFrancúzskoNiger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu