Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

WHO varovala pred krízou v oblasti zdravotnej starostlivosti v Afganistane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

ISLAMABAD - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok varovala, že ak bude zdravotníctvo v Afganistane naďalej nedostatočne financované, osem miliónov ľudí stratí prístup k nevyhnutnej a život zachraňujúcej lekárskej starostlivosti. TASR správu prezvala z agentúry DPA.

"Situácia v Afganistane je vážna a nedostatok finančných prostriedkov na podporu zdravotníckych pracovníkov a zariadení ohrozuje množstvo životov," uviedol vo vyhlásení šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Približne 1,6 milióna ľudí bude mať obmedzený alebo žiadny prístup ku konzultáciám o duševnom zdraví a psychosociálnej podpore a bez náležitého financovania nebude zaočkovaných proti detskej obrne 11 miliónov detí, uvádza WHO vo svojej správe.

WHO očakáva, že približne 875.000 detí v krajine bude ohrozených v dôsledku vážnej podvýživy. Afganistan sa zmieta v hlbokej kríze. Podľa OSN 28 miliónov ľudí závisí od humanitárnej pomoci, pričom v krajine žije podľa odhadov 37 miliónov ľudí. Od prevzatia moci radikálnym hnutím Taliban v auguste 2021 je zároveň Afganistan z veľkej časti izolovaný od medzinárodného finančného systému.
 

Viac o téme: KrízaZdravotná starostlivosťWHO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu