Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Taliban zakázal ženám vstup do Národného parku Bande Amír

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

ISLAMABAD - Afganské vládne hnutie Taliban zakázalo afganským ženám vstup do Národného parku Bande Amír v provincii Bámján v strednej oblasti Afganistanu. V sobotu to oznámil vysoký predstaviteľ Talibanu.

Talibanský minister pre šírenie cnosti a prevenciu nerestí Chalíd Hanafí na zhromaždení v zmienenej provincii povedal, že zákaz bude platiť až do vytvorenia nových predpisov. Videozáznam zo stretnutia zverejnila afganská televízia TOLOnews. Hanafí zároveň vyzval predstaviteľov bezpečnostných zložiek a obyvateľov provincie na "spoluprácu" pri presadzovaní zákazu. Miestny predstaviteľ Talibov však pre médiá uviedol, že zákaz sa týka iba žien, ktoré ignorujú povinnosť nosiť "islamský hidžáb".

Taliban zakázal ženám vstup
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Národný park Bande Amír zahŕňa oblasť modrých horských jazier

V uplynulých dvoch rokoch Taliban zaviedol v Afganistane prísnu interpretáciu islamu, ktorá výrazne diskriminuje ženy a dievčatá a Organizácia Spojených národov ju označila za "rodový apartheid". Taliban od nástupu k moci zakázal ženám a dievčatám vzdelávanie na stredných a vysokých školách, zamedzil im prístup do parkov či telocviční a nariadil im, aby si na verejnosti zahaľovali celé telo. Národný park Bande Amír zahŕňa oblasť modrých horských jazier. V roku 2009 bol vyhlásený za prvý národný park v Afganistane.

Viac o téme: ŽenyTalibanZákazNárodný parkBande AmírVstu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu