Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Francúzsko letecky evakuuje päť žien do Paríža po vyhrážkach Talibanu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

PARÍŽ - Francúzsko letecky prepravuje pre vyhrážky Talibanu päť Afganiek z Pakistanu do Paríža, kde majú pristáť v pondelok. Tlačovej agentúre AFP to povedal šéf francúzskeho prisťahovaleckého úradu Didier Leschi.

Na základe prezidentského nariadenia "venujeme osobitnú pozornosť ženám, ktorým sa Taliban vyhráža preto, že zastávajú dôležité funkcie v afganskej spoločnosti... alebo majú úzke kontakty s ľuďmi so Západu. Práve toto je prípad piatich žien, ktoré dnes pricestujú," vysvetlil Leschi.

archívne video

Bamijánski Budhovia - smutný dôkaz kultúrneho barbarstva Talibanu (Zdroj: Profimedia)

Ženám sa nepodarilo opustiť Afganistan

Medzi ženami je bývalá univerzitná profesorka, bývalá poradkyňa mimovládnej organizácie, niekdajšia televízna moderátorka a učiteľka na tajnej škole v afganskom hlavnom meste Kábul. Jednu zo žien sprevádzajú tri deti. Ženám sa nepodarilo opustiť Afganistan, keď sa radikálne hnutie Taliban v roku 2021 vrátilo k moci. Ušli do susedného Pakistanu, kde sa snažili nájsť dočasné útočisko. Odtiaľ francúzske úrady zorganizovali ich evakuáciu, doplnil Leschi.

Ako ďalej uviedol, pri príchode do Francúzska budú ženy zaregistrované ako žiadateľky o azyl a dostanú ubytovanie, kým sa bude posudzovať ich štatút. Šéf prisťahovaleckého úradu tiež povedal, že takéto evakuácie sa "pravdepodobne budú opakovať" v prípade Afganiek s podobným osudom.
Taliban po návrate k moci v roku 2021 zaviedol v Afganistane prísnu interpretáciu islamu a nové zákony kruto postihli najmä ženy. OSN označila tento prístup Talibanu za "rodový apartheid".
 

Viac o téme: ŽenyEvakuáciaFrancúzskoTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu