Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taliban v Afganistane zadržal za necelé dva týždne už deväť novinárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁBUL - Islamistické hnutie Taliban zadržalo počas necelých dvoch uplynulých týždňov v Afganistane deväť novinárov. Oznámila to v stredu organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

K zadržaniam došlo v priebehu posledných 11 dní v piatich afganských provinciách. Jedného z novinárov už medzičasom prepustili. "Medzi pracovníkmi afganských médií vládne strach a neistota," povedal výkonný riaditeľ nemeckej pobočky RSF Christian Mihr. Afganská mediálna organizácia NAI potvrdila v pondelok zadržanie troch reportérov v južnej provincii Kandahár. "Neexistuje nijaký zrejmý dôvod na zatknutie týchto novinárov," uviedla.

Tlak zo strany Talibanu vedie mnohé médiá k autocenzúre.

Taliban od svojho predvlaňajšieho opätovného získania moci v Afganistane výrazne obmedzil slobodu tamojších médií. Napriek počiatočným sľubom o umiernenej vláde sa hnutie stalo ešte autoritatívnejším a dogmatickejším, pričom ženy a dievčatá do značnej miery vylúčilo z verejného života v krajine. Z Afganistanu od opätovného prevzatia moci Talibanom ušli stovky už novinárov a ďalších mediálnych pracovníkov. Svoje povolanie zároveň prestalo vykonávať vyše 80 percent novinárok. DPA dodáva, že tlak zo strany Talibanu, pochádzajúci najmä od jeho tajnej služby, vedie mnohé médiá k autocenzúre.

Viac o téme: ZadržanieNovináriAfganistanTalibanReportéri bez hranícRSF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu