Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pre lesné požiare evakuujú jedno z najväčších miest na ďalekom severe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/The Hotshot Wake Up)

OTTAWA - Kanadské úrady nariadili v stredu evakuáciu obyvateľom mesta Yellowknife - jedného z najavších miest na kanadskom ďalekom severe. Ohrozujú ho totiž lesné požiare.

"Nanešťastie situácia s lesnými požiarmi sa opäť zhoršila a požiar horiaci západne od Yellowknifu v súčasnosti predstavuje pre mesto skutočnú hrozbu," uviedol minister životného prostredia regionálnej vlády kanadského Severozápadného teritória Shane Thompson. Takmer 20.000 obyvateľov Yellowknifu, ktoré je tiež hlavným mestom Severozápadného teritória, musí podľa nariadenia Thompsonovho rezortu mesto opustiť do piatkového poludnia. Z mesta smerom na juh pritom vedie len jedna diaľnica, pre obyvateľov však budú zriadené aj komerčné a vojenské lety.

Lesný požiar, ktorý mesto ohrozuje, sa v stredu večer nachádzal asi len 17 kilometrov od Yellowknifu. "Chcem zdôrazniť, že mesto nie je v bezprostrednom nebezpečenstve. Bez dažďa je však možné, že (požiar) dosiahne do víkendu predmestie," uviedol Thompson. Zároveň obyvateľov varoval, že ak sa rozhodnú zostať, vystavia seba i iných riziku.

Na území Severozápadného teritória v súčasnosti horí 230 požiarov a v celej Kanade vyše 1000. Okrem Yellowknifu nariadili úrady v Severozápadnom teritóriu už evakuáciu aj niekoľkým ďalším mestečkám a komunitám pôvodných obyvateľov. Spolu s obyvateľmi Yellowknifu sa tak bude musieť v dôsledku požiar vysídliť približne polovica obyvateľov tohto kanadského teritória.
 

Viac o téme: EvakuáciaMestáKanadaLesné požiareĽudia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu