Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Civilistov ohrozených požiarmi v Kanade evakuovali vojenskými lietadlami

Kanade pomáhajú aj juhoafrickí hasiči Zobraziť galériu (3)
Kanade pomáhajú aj juhoafrickí hasiči (Zdroj: SITA/Bill Braden/The Canadian Press via AP)

MONTREAL - Lesné požiare si na severe Kanady vynútili leteckú evakuáciu tisícov ľudí žijúcich v odľahlých obciach v oblasti Severozápadné teritóriá. Najväčšie mesto v regióne - Yellowknife - vyhlásilo v utorok stav ohrozenia, ale evakuáciu zatiaľ nenariadilo, informovala v stredu agentúra AFP citovaná agentúrou TASR.

Príkaz na evakuáciu bol vydaný pre niekoľko obcí a komunít pôvodných obyvateľov. Evakuovalo sa asi 15 percent obyvateľov územia - približne 6000 ľudí. Do bezpečia ich prepravovali vojenskými lietadlami, keďže viaceré cesty smerujúce na juh boli pre lesný požiar uzavreté.

Predstaviteľ hasičov Mike Westwick na tlačovej konferencii informoval, že boj s požiarmi v oblastiach blízko Arktídy je "obzvlášť náročný" vzhľadom na obrovskú rozlohu regiónu a jeho riedke osídlenie s malým počtom prístupových ciest. "Je ťažké dostať tam posádky a vybavenie," vysvetlil.

Kanade pomáhajú aj juhoafrickí hasiči
Zobraziť galériu (3)
Kanade pomáhajú aj juhoafrickí hasiči  (Zdroj: SITA/Bill Braden/The Canadian Press via AP)

Obrovské požiare, ktoré sa toto leto v Kanade rozšírili s pozoruhodnou intenzitou, prinútili opustiť svoje domovy asi 168.000 ľudí. Zničených je 13,5 milióna hektárov územia, čo je podľa Kanadského medzirezortného centra pre lesné požiare (CIFFC) takmer dvojnásobok plochy zničenej pri doteraz rekordne najničivejších lesných požiaroch.

Kanade pomáhajú aj juhoafrickí hasiči
Zobraziť galériu (3)
Kanade pomáhajú aj juhoafrickí hasiči  (Zdroj: SITA/Bill Braden/The Canadian Press via AP)

Pri tohtoročných požiaroch doteraz v Kanade zahynuli štyria ľudia, dodala AFP. V utorok ešte stále horelo takmer 1100 požiarov, z toho viac ako 230 v Severozápadných teritóriách. V najzápadnejšej kanadskej provincii Britská Kolumbia medzitým vlna horúčav spôsobila, že teploty sa vyšplhali na viac ako 40 stupňov Celzia, čo sťažuje úsilie hasičov dostať požiare pod kontrolu. Podľa AFP sa však neočakáva, že teploty prekonajú rekord z júna 2021, keď ortuť teplomera v obci Lytton dosiahla značku 49,6 stupňa Celzia. O dva dni neskôr túto obec pohltil lesný požiar.

Viac o téme: EvakuáciaPožiareCivilistiKanadaVojenské lietadlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu