Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V kanadskej provincii Britská Kolumbia vyhlásili pre lesné požiare núdzový stav

Masívne požiare v Britskej Kolumbii
Masívne požiare v Britskej Kolumbii (Zdroj: SITA/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

WEST KELOWNA - Pre mohutné lesné požiare bol v piatok v provincii Britská Kolumbia na západe Kanady vyhlásený núdzový stav. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

"Situácia je momentálne nepredvídateľná a čaká nás niekoľko ťažkých dní," povedal v piatok večer (miestneho času) premiér Britskej Kolumbie David Eby, pričom konštatoval, že provincia zažíva najhoršie lesné požiare vo svojich dejinách. V súvislosti s požiarmi tam bola v piatok nariadená evakuácia obyvateľov mesta West Kelowna, ktoré sa nachádza približne 300 kilometrov východne od metropolitnej oblasti Vancouveru. Oheň v tomto meste, kde žije 36.000 ľudí, pohltil niekoľko domov a evakuovaných muselo byť asi 15.000 ľudí.

Núdzový stav kvôli lesným požiarom už v stredu vyhlásili Severozápadné teritóriá - oblasť na krajnom severe Kanady. Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok večer pricestoval do Edmontonu, kde sa stretol s ľuďmi evakuovanými zo Severných teritórií. V rozhovore s evakuantmi i novinármi Trudeau vyjadril presvedčenie, že "spoločnými silami toto neuveriteľne ťažké leto prežijeme".

AFP sumarizovala, že na území Kanady horí viac ako tisíc lesných požiarov, vrátane viac ako 230 v Severozápadných teritóriách a vyše 370 v Britskej Kolumbii. Odborníci tvrdia, že problém lesných požiarov sa zhoršil pod vplyvom zmeny klímy. Podľa úradníkov k počtu a intenzite tohtoročných požiarov prispelo sucho a vysoké teploty. Abnormálnym suchom je postihnutá veľká časť Kanady.

Viac o téme: PožiarNúdzový stavKanadaLesné požiareBritská KolumbiaLes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu