Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ruskí vedci dostali prvé údaje z mesačného modulu Luna-25

Rusko odštartovalo svoju lunárnu misiu Zobraziť galériu (2)
Rusko odštartovalo svoju lunárnu misiu (Zdroj: TASR/AP/Roscosmos State Space Corporation)

MOSKVA - Ruskí vedci začali analyzovať prvé údaje, ktoré dostali z vesmírnej sondy Luna-25 smerujúcej k Mesiacu po úspešnom spustení jej vedeckých prístrojov. Oznámila to v nedeľu ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Informuje agentúra Reuters a DPA.

"Luna-25 pokračuje v lete k prirodzenej družici Zeme. Všetky systémy automatickej stanice pracujú správne, komunikácia s ňou je stabilná, energetická bilancia je pozitívna," uviedol Roskosmos vo vyjadrení zverejnenom prostredníctvom komunikačnej aplikácie Telegram.

archívne video Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Rusko spustilo svoju prvú lunárnu misiu za takmer 50 rokov v noci na piatok z kozmodrómu Vostočnyj na východe krajiny. Na obežnú dráhu Mesiaca by sa modul Luna-25 mal dostať v stredu. Pristátie v oblasti južného pólu Mesiaca plánujú na 21. augusta.

Rusko odštartovalo svoju lunárnu misiu
Zobraziť galériu (2)
Rusko odštartovalo svoju lunárnu misiu  (Zdroj: TASR/AP/Roscosmos State Space Corporation)

Ruský modul má na Mesiaci zotrvať rok

Ruský modul má na Mesiaci zotrvať rok, jeho úlohou bude odoberať vzorky a analyzovať pôdu, ako aj vykonávať dlhodobý vedecký výskum. Misia má prispieť aj k vývoji technológie pre mäkké pristátia. Predchádzajúca lunárna misia Moskvy, Luna-24, sa konala ešte v roku 1976, keď bol Sovietsky zväz jedným z priekopníkov v objavovaní vesmíru.

Na Mesiaci sa zatiaľ podarilo pristáť iba trom krajinám – Sovietskemu zväzu, Spojeným štátom a Číne. India a Rusko chcú byť prvými krajinami, ktorým sa podarí pristáť v oblasti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca. Indická misia Čandraján-3 (Mesačná loď 3) odštartovala 14. júla a pokus o pristátie na Mesiaci sa očakáva okolo 23. augusta.

Viac o téme: MesiacRuskoLuna-25
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu