Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruská lunárna sonda Luna-25 úspešne dosiahla obežnú dráhu Mesiaca

(Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruská lunárna sonda Luna-25 v stredu úspešne dosiahla obežnú dráhu Mesiaca, oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

Moskva minulý týždeň spustila svoju prvú lunárnu misiu za uplynulých takmer 50 rokov – posledná sa konala ešte v roku 1976. Rusko sa touto misiou snaží reštartovať a prebudovať priekopnícky vesmírny program Sovietskeho zväzu. "Prvýkrát v modernej histórii Ruska bola o 12.03 h moskovského času na obežnú dráhu Mesiaca umiestnená automatická stanica," povedal pre AFP hovorca Roskosmosu.

Sonda odštartovala minulý týždeň v piatok

Sonda bude obiehať 100 kilometrov nad povrchom Mesiaca pred plánovaným pondelkovým (21. augusta) pristátím na mesačnom južnom póle. "Všetky systémy (sondy) Luna-25 fungujú normálne a komunikácia s nimi je stabilná," dodal hovorca. Kamery nainštalované na module zachytili zábery Zeme a Mesiaca z vesmíru. Sondu Luna-25 vážiacu približne 800 kilogramov vyniesla do vesmíru raketa Sojuz, ktorá minulý týždeň v piatok odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj na východe Ruska.

Modul zotrvá na Mesiaci rok

Ruský modul má na Mesiaci zotrvať rok, jeho úlohou bude odoberať vzorky a analyzovať mesačnú pôdu, ako aj vykonávať dlhodobý vedecký výskum. Na Mesiaci sa zatiaľ podarilo pristáť iba trom krajinám – Sovietskemu zväzu, Spojeným štátom a Číne. India a Rusko chcú byť prvými krajinami, ktorým sa podarí pristáť v oblasti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca. Indická misia Čandraján-3 (Mesačná loď 3) odštartovala 14. júla a pokus o pristátie na Mesiaci sa očakáva okolo 23. augusta.

Viac o téme: SondaRuskoMesiacLuna-25
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu