Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prudké dažde v Indii si vyžiadali ďalšie obete: Po zosuvoch pôdy sú škodené aj mosty a budovy

Prudké dažde v Indii Zobraziť galériu (2)
Prudké dažde v Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Ashwini Bhatia)

NAÍ DILLÍ - Na najmenej 58 vzrástol počet obetí záplav a zosuvov pôdy vyvolaných prudkými dažďami na severe Indie. Informuje o tom správa z agentúry AFP. V dôsledku niekoľko dní trvajúcich prudkých dažďov v himalájskych štátoch Himačal Pradeš a Uttarákhand boli zničené mosty, poškodené budovy či odplavené autá.

V Himačal Pradeše zahynulo v dôsledku nepriaznivého počasia za uplynulých 24 hodín najmenej 50 ľudí. Deväť z nich zomrelo v troskách zrúteného hinduistického chrámu v hlavnom meste štátu, v Šimle. Najmenej 13 ľudí je tam nezvestných. 

Archívne video: Chorvátsko po prudkých búrkach bojuje s povodňami 

Chorvátsko po prudkých búrkach bojuje s povodňami (Zdroj: Facebook/Crometeo)

"O takýchto dažďoch neexistujú záznamy. Viac ako 50 mŕtvych za uplynulých 24 hodín a toto číslo môže ešte narásť, pretože pod sutinami sa nachádza stále približne 20 ľudí," uviedol hlavný minister štátu Sukhvinder Singh Sukhu.

Prudké dažde v Indii
Zobraziť galériu (2)
Prudké dažde v Indii  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ashwini Bhatia)

Dodal, že miestna samospráva usilovne pracuje na odstraňovaní sutín, aby bolo možné zachrániť uviaznutých ľudí. V susednom štáte Uttarákhand zahynulo od piatku najmenej osem ľudí. Povodne a zosuvy pôdy sú v Indii bežné a v období monzúnov tam spôsobujú rozsiahle škody. Podľa odborníkov sú dažde v dôsledku klimatických zmien častejšie a prudšie.

Indická prezidentka Draupadí Murmúová uviedla, že je zasiahnutá stratami na životoch, ktoré spôsobilo vyčíňanie počasia a rodinám pozostalým vyjadrila úprimnú sústrasť. V júli si monzúnové dažde v Indii vyžiadali najmenej 90 obetí a hladina rieky Jamuna v hlavnom meste Naí Dillí dosahovala najvyššiu úroveň od roku 1978.

Viac o téme: PočasieObeteZosuv pôdyMonzúnTragédieIndiaPrudké dažde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu