Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jordánsko tvrdí, že zostrelilo dron naložený výbušninou TNT smerujúci zo Sýrie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

AMMÁN - Jordánska armáda oznámila, že v stredu zostrelila dron naložený výbušninou TNT, ktorý sa pokúšal vstúpiť do vzdušného priestoru krajiny zo Sýrie.

 "Pohraničná stráž detegovala dron pokúšajúci sa nelegálne prekročiť hranice" zo Sýrie, uviedla armáda vo vyhlásení. Zariadenie bolo "zostrelené nad jordánskym územím", pričom nieslo "výbušný materiál typu TNT". Jordánsko často oznamuje operácie zamerané na pašovanie zbraní a drog zo Sýrie, najmä captagonu - stimulantu podobného amfetamínu -, ktorý sužuje Blízky východ.

V správe sa uvádza, že pašovanie sa stalo "organizovanejším" a ozbrojené skupiny teraz na tento účel používajú drony. Jordánska armáda minulý týždeň v nedeľu zostrelila dron letiaci zo Sýrie, ktorý bol naložený metamfetamínom. Išlo o druhý takýto prípad za menej ako tri týždne. Vo februári a júni bolo hlásených niekoľko ďalších zachytení bezpilotných lietadiel, ktoré prevážali zbrane a drogy zo Sýrie. Prevažná väčšina captagonu v regióne sa vyrába v Sýrii a Libanone a následne sa pašuje na hlavný spotrebiteľský trh v Perzskom zálive.

Boje po útoku na väznicu v Sýrii
Zobraziť galériu (2)
Boje po útoku na väznicu v Sýrii  (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File)

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí a sýrsky prezident Bašár Asad na júlovom stretnutí v Damasku rokovali aj o spolupráci v boji proti obchodovaniu s drogami. Regionálna spolupráca s Asadovou vládou sa zvýšila po tom, ako bola v máji Sýria opäť prijatá do Ligy arabských štátov (LAŠ), čím sa ukončilo viac ako desaťročie jej izolácie po vypuknutí občianskej vojny v roku 2011.

Viac o téme: ZostrelenieVýbušninaSýriaTNTJordánskoDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu