Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň päťstopäťdesiaty druhý (27. augusta 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

KYJEV/MOSKVA - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v nedeľu potvrdil, že šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny zahynul pri stredajšej havárii lietadla v Tverskej oblasti.Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 549

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 549 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Guvernér: Ruské útoky zničili dom v Dnepropetrovskej oblasti. Ruské sily zaútočili 27. augusta dvakrát na komunitu Myrivske v Dnepropetrovskej oblasti, pričom poškodili dom, informoval guvernér Serhii Lysak 27. augusta. Nedošlo k žiadnym obetiam.

21:15 Gruzínsko konečne vpustilo šesť ukrajinských bývalých väzňov, ktorých Rusko násilne vzalo na svoje územie.  Čakali 11 dní na povolenie od gruzínskych úradov, pričom boli v nárazníkovej zóne v hrozných podmienkach: bez teplého oblečenia, liekov, takmer bez jedla a vody.

21:00 Generálna prokuratúra: Ruské sily ostreľovali Cherson, 1 človeka zabili, 1 zranili. Generálna prokuratúra informovala, že ruské sily ostreľovali 27. augusta mesto Cherson, pričom zabili ženu a zranili muža.

20:20 Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému ukázali rozhovor so Sviatlanou Tsikhanouskaya, v ktorom hovorí, že nevylučuje, že pri oslobodení Bieloruska požiada o pomoc Ukrajinu a samotného Zelenského.

19:45 Ukrajina v nedeľu oznámila, že druhá civilná nákladná loď opustila prístav Odesa na juhu krajiny, a to aj napriek varovaniam Ruska, že plavidlá využívajúce ukrajinské prístavy v Čiernom mori by mohli byť považované za ciele vojenského útoku. Informuje agentúra AFP.

19:30 V Kyjeve bola obnovená budova hotela, ktorú 31. decembra 2022 zničila raketa.

19:25 Ruská stíhačka SU-30 v nedeľu sprevádzala nad Čiernym morom americký prieskumný dron Reaper, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Informuje správa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské médiá

19:00 Zelenskyj povedal, že chce prirovnať korupciu v čase vojny k vlastizrade.

18:30 Hovorca hlavného riaditeľstva spravodajstva Andrej Jusov uviedol, že šéf ukrajinskej rozviedky Kyrylo Budanov prežil od roku 2014 viac ako 10 pokusov o atentát.

17:40 Ukrajinské drony v noci na dnes zaútočili na vojenské letisko pri ruskom meste Kursk a zasiahli tam štyri vojenské lietadlá Su-30 a stíhačku MiG-29, ďalej radar navádzajúci protilietadlové rakety S-300 a dva protiraketové systémy Pancir, uviedol dnes na svojom webe list RBK-Ukrajina, ktorý sa odvoláva na svoj zdroj v tajnej správe službe SBU. Rovnaká informácia sa s odvolaním sa na anonymný zdroj zo SBU objavila aj v ďalších ukrajinských médiách. Nezávislé potvrdenie takéhoto útoku nie je, ruské úrady o ničom takom neinformovali, napísal na svojom ruskojazyčnom webe server BBC News.

17:27 V oblasti obsadenej Kachovky bola zničená kolóna Rusov z 205. brigády. Podľa medializovaných informácií sa na vyhodení VE Kakhovka podieľala armáda 205. motostreleckej brigády.

17:17 Ukrajinska pravda 27. augusta informovala, že jej zdroj z Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) potvrdil, že agentúra v noci nadnes vypustila 16 bezpilotných lietadiel na letisko v ruskej oblasti Kursk.

16:35 Ak sa Ukrajina snažila zbaviť sovietskej minulosti, Moskva hľadala útočisko v nej. Tieto symboly predstavujú impérium, ktoré by Kremeľ rád znovu vytvoril.

16:00 Prigožin predstavuje pre Putina hrozbu aj po jeho smrti – The Washington Post.  Publikácia poznamenáva, že popularita Prigožina medzi obyčajnými Rusmi sa pre Putina stáva výzvou pri nezhodách medzi elitou a armádou ohľadom vedenia vojny proti Ukrajine.

15:33 Medzi námornými a leteckými silami Ruska a Ukrajiny dochádza k stretom v boji o strategicky dôležité plošiny pre ťažbu ropy a zemného plynu, ktoré sa nachádzajú v Čiernom mori medzi anektovaným Krymom a ukrajinským prístavným mestom Odesa. Upozornilo britské ministerstvo obrany.

15:15 Rusko vysiela niektorých zo svojich elitných vojakov do Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, kde sa ukrajinským silám podarilo nedávno dosiahnuť vojenské úspechy. Moskva tak chce zabrániť ďalšiemu ukrajinskému postupu, naznačil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje nedeľňajšia správa televízie Sky News.

15:00 Najmenej dvaja ľudia zahynuli a ďalších desať osôb utrpelo zranenia pri nočných ruských raketových útokoch na území Ukrajiny. Informuje stanica CNN. Šéf vojenskej správy Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny oznámil, že pri ruských útokoch zahynul 42-ročný muž a ďalší štyria ľudia utrpeli zranenia. 

14:30 Na území dielne jedného z podnikov v okupovanom Berdiansku je hlásený silný požiar. Podľa miestnych obyvateľov tam Rusi brali vybavenie. Guvernér Záporožskej oblasti Rogov tvrdí, že došlo k "požiaru priemyselného odpadu na otvorenom priestranstve".

14:10 SpaceX vypustila na obežnú dráhu ďalších 22 satelitov Starlink. Spoločnosť ukázala, ako raketa Falcon 9 vynáša do vesmíru „batožinu“ 22 satelitov Starlink na palube. Raketa odštartovala zo základne amerických vesmírnych síl Cape Canaveral na Floride.

13:50 Potýčky medzi Ukrajinou a ruskými námornými a vzdušnými silami sa odohrávajú kvôli strategicky dôležitým plynovým a ropným plošinám v Čiernom mori.

13:30 Sledkom v nedeľňajšom vyhlásení uviedol, že bola ukončená forenzná a genetická analýza v súvislosti so stredajšou haváriou a bola určená totožnosť všetkých desiatich obetí. "Podľa výsledkov bola stanovená totožnosť všetkých desiatich obetí - zhodujú sa s leteckým zoznamom," uviedol Sledkom vo vyhlásení.

Ruský letecký úrad Rosaviacija v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti bol na palube havarovaného stroja aj Prigožin. Okrem neho bol na zozname cestujúcich i spoluzakladateľ vagnerovcov, Prigožinová "pravá ruka", Dmitrij Utkin. Lietadlo typu Embraer Legacy 600 smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo Prigožinove firmy, keď sa v stredu zrútilo nad Tverskou oblasťou na západe Ruska.                

12:45 Ukrajinské dievča spoznalo svojho padlého otca.

11:45 Ozbrojené sily Ukrajiny zverejnili mená pilotov, ktorí zahynuli v dôsledku leteckého nešťastia v regióne Žytomyr.

11:15 Rusko v noci na nedeľu zaútočilo raketami na viaceré oblasti v severnej a strednej časti Ukrajiny. Ukrajinská armáda oznámila, že ruské bojové lietadlá vypálili z oblasti rieky Volga pri meste Engeľs v Rusku osem striel s plochou dráhou letu. Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila štyri ruské rakety. Guvernér Kyjevskej oblasti Ruslan Kravčenko uviedol, že v jednej bližšie nešpecifikovanej oblasti regiónu padajúce úlomky rakiet zranili dvoch ľudí a poškodili desať budov.

10:45 Rozlúčka s pilotmi, ktorí zahynuli v dôsledku leteckého nešťastia v regióne Žytomyr.

10:00 Ukrajinské sily sa teraz objavujú v dosahu ďalšej série pripravených ruských obranných pozícií, ktoré môžu byť slabšie ako predchádzajúca zostava ruskej obrany, ale podľa ISW stále predstavujú významnú výzvu.

9:00 V dočasne obsadenom Antratsyte v Luhanskej oblasti narazil ruský kamión v plnej rýchlosti do stĺpa.

8:30 Ruský tank bol demilitarizovaný a denacifikovaný 63. mechanizovanou brigádou.

6:30 Mariupol, leto 2023.

Ukrajina pripravuje ďalšiu vlnu mobilizácie

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov v rozhovore pre televíziu uviedol, že ďalšie povolávacie rozkazy budú posielať na základe požiadavky armády. Dodal však, že mobilizácia neprekročí parametre, ktoré boli stanovené na začiatku ruskej invázie 24. februára 2022.

Danilov zároveň poznamenal, že tento krok nebol neplánovaným opatrením a mobilizácia na Ukrajine prebieha už rok a pol. Na Ukrajine je v súčasnosti vyhlásený vojnový stav, čo znamená, že všetci muži od 18 do 60 rokov sú povinní vykonať vojenskú službu, ak sú povolaní. Niektorí sú však od služby oslobodení zo zdravotných alebo sociálnych dôvodov.

Tajomník ukrajinskej Národnej bezpečnosti Oleksiy Danilov
Zobraziť galériu (5)
Tajomník ukrajinskej Národnej bezpečnosti Oleksiy Danilov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Presný počet Ukrajincov, ktorí boli doteraz povolaní, nie je známy. Námestníčka ministra obrany Hanna Maliarová minulý rok odhadla toto číslo na niekoľko sto tisíc. V ostatných dňoch sa na Ukrajine prevalil korupčný škandál týkajúci sa mobilizácie. V júli zadržali bývalého vojenského veliteľa Odeskej oblasti Jevhena Borisova, ktorý je podozrivý z korupcie.

Toto podozrenie súvisí s tým, že Borisovova rodina po ruskej invázii na Ukrajinu kúpila v Španielsku nehnuteľnosti v hodnote niekoľko miliónov dolárov. Tieto peniaze údajne získal od bohatých Ukrajincov výmenou za oslobodenie od mobilizácie do armády. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po zverejnení prípadu požadoval dôkladné preskúmanie systému mobilizácie v krajine.
 

Pri zrážke dvoch výcvikových lietadiel zahynuli traja piloti

K havárii došlo nad Žytomyrskou oblasťou, ktorá leží západne od ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Pri zrážke zahynul aj známy pilot ukrajinských vzdušných síl vystupujúci pod volacím znakom Juice, ktorý poskytoval rozhovory zahraničným médiám. "Vyjadrujeme sústrasť rodinám obetí. Je to bolestivá a nenapraviteľná strata pre nás všetkých," uviedlo ukrajinské letectvo v aplikácii Telegram s tým, že prebieha vyšetrovanie okolností havárie.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu