Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň päťstošesťdesiaty druhý (6. septembra 2023)

Rustem Umerov Zobraziť galériu (11)
Rustem Umerov (Zdroj: FB/ДСНС України)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinský parlament vyslovil v stredu súhlas s vymenovaním Rustema Umerova za nového ministra obrany. Do funkcie ho nominoval prezident Volodymyr Zelenskyj po odstúpení doterajšieho šéfa rezortu Olexija Reznikova. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 559

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 559 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:15 Petícia žiadajúca Zelenského, aby vetoval zákon o majetkových priznaniach, prešiel hranicou na prezidentské posúdenie. Petíciu, v ktorej žiada prezidenta Zelenského, aby vetoval návrh zákona o majetkových priznaniach, od jej zverejnenia 6. septembra už podpísalo viac ako 35 000 ľudí.

20:45 Pri ruskom útoku na trhovisko v meste Kosťantynivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti dnes prišlo o život 17 ľudí a 32 ďalších bolo zranených. Pátracia a záchranná akcia bola ukončená, napísal na sociálnej sieti telegram ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského išlo o zámerný teroristický čin zo strany Ruska. V okolí nie je žiadny vojenský cieľ, na ktorý by Rusko v rámci vojny vedenej proti Ukrajine mohlo mieriť, dodal Zelenskyj. Útok odsúdil Berlín aj Washington.

19:48 Spojené štáty poskytnú Ukrajine tankovú muníciu obsahujúcu ochudobnený urán. Pôjde o súčasť balíka vojenskej pomoci v hodnote 175 miliónov dolárov, oznámil v stredu Pentagón. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

19:08 Pokrok Ukrajiny v jej prebiehajúcej protiofenzíve je "veľmi povzbudivý", vyhlásil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na stredajšom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Blinken v stredu pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Kyjeva, počas ktorej sa stretol aj s premiérom Denysom Šmyhaľom a svojím náprotivkom Dmytrom Kulebom, informuje TASR.

18:50 Počet obetí ruského útoku na Kostiantynivku v Doneckej oblasti dnes stúpol na 17 mŕtvych a 32 zranených, informovalo ministerstvo vnútra 6. septembra.

17:23 Biskupi ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi dnes pápežovi Františkovi vytkli jeho augustové slová o veľkej ruskej ríši. Biskupi hlave katolíckej cirkvi povedali, že jej prejav k mladým ruským katolíkom spôsobil medzi veriacimi na Ukrajine bolesť, píšu svetové agentúry. Vatikán o kritike gréckokatolíckych biskupov vo svojom výstupe z rokovania pomlčal.

16:33 Príslušníci „Ruského dobrovoľníckeho zboru“ vykonali úspešnú raziu v pohraničnom pásme Zlikvidovali jedného dôstojníka FSB a zranili asi 10.

15:42 Podľa ukrajinského ministerstva obrany bolo zranených 28 ľudí. V súčastnosti evidujú 16 mŕtvych. Obeťami raketového útoku bol aj záchranár.

15:20 Medzi mŕtvymi je aj jedno dieťa, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. V dôsledku ruského útoku bolo podľa generálnej prokuratúry poškodených asi 20 predajných miest, elektrické vedenie, administratívna budova a piate podlažie obytného domu. Na mieste útoku vypukol požiar s rozlohou asi 300 metrov štvorcových, ktorý sa podarilo uhasiť.

"Delostrelectvo ruských teroristov zabilo 16 ľudí v meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti. Obyčajný trh. Obchody. Lekáreň. Ľudia, ktorí neurobili nič zlé. Veľa zranených," uviedol v príspevku na sociálnej sieti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Žiaľ, počet mŕtvych a zranených sa môže ešte zvýšiť. Toto ruské zlo musí byť porazené čo najskôr," dodal

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/ДСНС України)

15:17 Rumunská armáda vyšetruje úlomky, ktoré objavili na území tejto členskej krajiny NATO po tom, čo Rusko zaútočilo dronmi na ukrajinské prístavné mesto Izmajil, ležiace na Dunaji pri rumunskej hranici. Nález v rozhovore pre rumunskú spravodajskú stanice A3CNN v stredu potvrdil rumunský minister obrany Angel Tilvar, informujú o tom agentúry DPA a Reuters a televízií CNN a Sky News. "Potvrdzujem, že sa našli úlomky, ktoré by mohli byť časťami dronu," citoval rumunský spravodajský portál HotNews ministra obrany. Tilvar nešpecifikoval, kedy úlomky dronu na rumunské územie dopadli.

15:00 Najmenej 16 ľudí dnes prišlo o život po ruskom útoku na trhovisko v meste Kosťantynivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, uviedlo na sociálnej sieti telegram Radio Sloboda.

Útok na trh, obchody a lekáreň odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry Reuters vyhlásil, že Rusko treba čo najrýchlejšie poraziť.

14:21 Americký štátny tajomník Antony Blinken sa v rámci svojej dvojdňovej návštevy Kyjeva stretáva s ukrajinským vedením, aby prediskutoval protiofenzívu a snahy Ukrajiny o obnovu, oznámilo 6. septembra americké ministerstvo zahraničia.

13:50 Dánska premiérka Mette Frederiksenová v stredu navštívila Kyjev. Ukrajincom odkázala, že svet žasne nad ich "neuveriteľnou silou" a "vôľou nikdy sa nevzdať" tvárou v tvár rozsiahlej ruskej invázii. Frederiksenová vystúpila s príhovorom v ukrajinskom parlamente. "Váš boj je náš boj," povedala poslancom.Dánsko v auguste oznámilo, že Ukrajine dodá 19 stíhačiek F-16 americkej výroby na posilnenie vzdušných síl, o ktoré Kyjev spojencov žiadal dlhé mesiace. Ukrajinských pilotov už v Dánsku cvičia na obsluhu týchto stíhačiek.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová
Zobraziť galériu (11)
Dánska premiérka Mette Frederiksenová  (Zdroj: SITA/Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix via AP)

13:45 Ruský raketový útok na Záporoží zranil 2 ľudí.

13:20 Ukrajinský parlament vyslovil v stredu súhlas s vymenovaním Rustema Umerova za nového ministra obrany. Do funkcie ho nominoval prezident Volodymyr Zelenskyj po odstúpení doterajšieho šéfa rezortu Olexija Reznikova.Poslanec Najvyššej rady Jaroslav Železňak zverejnil na sociálnych sieťach fotografiu výsledku hlasovania, podľa ktorej nového ministra podporilo 338 z 360 poslancov.

Zelenskyj v nedeľu oznámil odchod Reznikova z postu ministra obrany po 22 mesiacoch s tým, že rezort v súčasnosti potrebuje nové prístupy a iné formy interakcie s armádou i celou spoločnosťou. Okupačné spravodajské služby v Sevastopole sa rozhodli natočiť honosné video v duchu Kadyrovcov.

12:50 Okupačné spravodajské služby v Sevastopole sa rozhodli natočiť honosné video v duchu Kadyrovcov.

11:45 Súdny dvor EÚ zamietol tvrdenia ruských oligarchov Dmitrija Pumpjanského, Gennadija Timčenka, Michaila Gutserieva a Tigrana Chudaverďana, ktorí sa pokúšali napadnúť sankcie EÚ.

11:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. Navštívil ju štvrtýkrát od začiatku ruskej invázie. Blinkena v Kyjeve privítala americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková. Stretnúť sa má s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, premiérom Denysom Šmyhaľom a ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

10:45 Generál Surovikin náhle "zmizol" z webovej stránky ruského ministerstva obrany.

10:15 Manželka českého prezidenta Eva Pavlová pricestovala v stredu ráno do ukrajinského hlavného mesta na summit prvých dám a pánov, ktorý organizuje manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská. Krátko pred jej príchodom zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana niekoľko útočiacich ruských rakiet.

10:00 V regióne Odesa bol zadržaný učiteľ umenia, veterán vojenského spravodajstva.

9:15 Ukrajinská metropola Kyjev čelila v stredu ráno ruskému raketovému útoku. Protivzdušnej obrane sa podarilo všetky rakety zneškodniť, tvrdí kyjevská vojenská správa.Výbuchy nad ukrajinskou metropolou bolo počuť krátko pred 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ). Sirény signalizujúce protiletecký poplach zneli naprieč celou krajinou."Ďalší raketový útok nepriateľa na pokojné mesto s cieľom zabiť civilné obyvateľstvo a zničiť infraštruktúru," uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko.

9:00 Šéf okupačnej správy regiónu Záporožia oficiálne uznal ústup ruských jednotiek z Robotyna.

8:30 Britský tank Challenger 2 bol zničený v bitke na juhu regiónu Záporožia, informuje The Guardian. Posádka tanku prežila.

8:00 Neúčasť prezidentov Číny Si Ťin-pchinga a Ruska Vladimira Putina na tohtotýždňovom summite zoskupenia G20 v Naí Dillí nie je nezvyčajná a nemá nič spoločné s tým, že hostiteľom je India. Uviedol to v stredu indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar."Nie, nie. Nemyslím si, že to má niečo s Indiou," povedal Džajšankar v rozhovore pre tlačovú agentúru ANI. Reagoval na otázku, či prezidenti Ruska a Číny vynechajú summit G20 pretože sú pohnevaní s Indiou. Dodal, že nech už urobili Si a Putin akékoľvek rozhodnutie, iba oni najlepšie poznajú jeho dôvod.

7:30 Jedna osoba prišla v stredu skoro ráno o život pri ruskom útoku dronmi na prístavnú oblasť v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Tamojší šéf vojenskej správy Oleh Kiper v aplikácii Telegram oznámil, že nočný útok trval najmenej tri hodiny a zameral sa na okolie prístavného mesta Izmail. "Nanešťastie, jedna osoba prišla o život," povedal Kiper a spresnil, že išlo o pracovníka v poľnohospodárstve, ktorý utrpel vážne zranenie a zomrel v nemocnici.

7:00 Ukrajinský minister obrany Oleksii Reznikov odstúpil pre nové obvinenia z korupcie, čo vyvolalo obavy z transparentnosti obstarávania v oblasti obrany a zodpovednosti.

6:30 Ukrajinské mesto Umaň sa pripravuje na príchod chasidských pútnikov z celého sveta, aby na Roš ha-šana - židovský Nový rok - navštívili hrob jednej z hlavných postáv chasidského judaizmu, rabína Nachmana z Braclavi. V súvislosti s tým vedenie Čerkaskej oblasti prijalo pre mesto Umaň mimoriadne opatrenia.Sviatok Roš ha-šana tento rok pripadá na 15. – 17. september, informovala vo svojej britská stanica BBC.

6:00 Britská vláda plánuje vyhlásiť ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu za teroristickú organizáciu. Jej podpora či členstvo v nej by boli v takom prípade nezákonné. Návrh opatrenia, ktorý má byť v stredu predložený britskému parlamentu, v prípade schválenia umožní zmrazenie aktív označených za majetok teroristov. Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová povedala, že vagnerovci sú násilnícki a deštruktívni a označila ich za vojenský nástroj ruského prezidenta Vladimira Putina. Ich pôsobenie na Ukrajine a v Afrike je podľa jej slov hrozbou pre globálnu bezpečnosť.

Šojgu oznámil, že Ukrajina počas protiofenzívy stratila vyše 66-tisíc vojakov

Ukrajina podľa jeho slov počas úsilia získať späť od Ruska svoje územie prišla aj o približne 7600 zbraňových systémov. Tvrdenia však nebolo možné nezávisle overiť, píše DPA.Kyjev podľa Šojgua svoje ciele nedosiahol a za tri mesiace trvania protiofenzívy zaznamenal len malé územné zisky. Ukrajinské sily však počas víkendu oznámili, že sa im podarilo dostať sa cez niektoré z najpevnejších ruských obranných línii v Záporožskej oblasti, pripomína DPA.

Sergej Šojgu
Zobraziť galériu (11)
Sergej Šojgu  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok navštívil ukrajinských vojakov v blízkosti mesta Bachmut. "V rámci pracovnej cesty do Doneckej oblasti navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bojové oddiely vykonávajúce protiofenzívu v bachmutskom smere," uviedla kancelária ukrajinského prezidenta.Dodala, že Zelenskyj si počas návštevy vypočul hlásenia o situácii na východnom fronte.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu