Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Grécko hostí stretnutie lídrov balkánskych krajín: Podľa médií príde aj Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

ATÉNY — Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis privíta v pondelok večer v Aténach na neformálnej večeri najvyšších predstaviteľov deviatich balkánskych krajín, ako aj predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a predsedu Európskej rady Charlesa Michela. Správu sme prevzali z agentúry AP.

Miestne média informovali, že na večeri sa zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Túto správu grécki predstavitelia zatiaľ nepotvrdili. Zelenskyj, ktorý je na návšteve Dánska, sa v pondelok v Kodani poďakoval dánskym zákonodarcom za pomoc v boji proti ruskej invázii. Povedal to deň po tom, čo Dánsko a Holandsko oznámili, že poskytnú Kyjevu stíhačky F-16 americkej výroby. Večera sa koná pri príležitosti 20. výročia summitu EÚ-západný Balkán, na ktorom v Solúne potvrdili európsku perspektívu pre tento región.

Na večeri sa majú zúčastniť prezidenti Srbska, Čiernej Hory a Moldavska a premiéri Severného Macedónska, Kosova, Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Bosny a Hercegoviny. S niektorými predstaviteľmi sa Mitsotakis stretne osobitne v priebehu v pondelka a utorka. Na stretnutí sa nezúčastní albánsky premiér Edi Rama. Vzťahy medzi Gréckom a jeho severozápadným susedom sa totiž zhoršili v dôsledku uväznenia vodcu etnických Grékov Frediho Beleriho, ktorý bol zadržaný pred májovými komunálnymi voľbami pre obvinenia z kupovania hlasov. Beleriho zvolili za starostu albánskeho mesta Himara napriek tomu, že je vo vyšetrovacej väzbe. Atény trvajú na tom, že jeho zadržanie je politicky motivované a vyzvali na jeho prepustenie.

Viac o téme: GréckoVolodymyr ZelenskyjBalkánske krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu