Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

VOJNA na Ukrajine Deň päťstošesťdesiaty štvrtý (8. septembra 2023)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (7)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

MOSKVA - Moskva vo štvrtok uistila Bangladéš, že výstavbu jadrovej elektrárne v tejto ázijskej krajine dokončia načas napriek obavám, že západné sankcie voči Rusku by mohli projekt spomaliť. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 561

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 561 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Zamestnanec nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) a jeho známy boli v piatok obvinení z vlastizrady, a to pre údajné odovzdanie tajných dokumentov Rusku. Oznámila to nemecká spolková prokuratúra, informuje správa stanice Sky News a agentúry DPA.

21:00 Na žiadosť Ukrajiny Pentagon predĺžil výcvik ukrajinských vojakov na tankoch Abrams, informoval 8. septembra Hlas Ameriky s odvolaním sa na hovorcu velenia americkej armády pre Európu a Afriku Martina O'Donnella.

20:35 Zelenskyj reagoval na kritiku rýchlosti protiofenzívy „Keď niektorí partneri povedia: tak čo tá protiofenzíva, kedy bude ďalší krok? Moja odpoveď: dnes sú naše kroky zrejme rýchlejšie ako nové sankčné balíčky,“ povedal prezident Ukrajiny.

20:00 V Kyjeve otvorili pamätnú tabuľu Konstantymu Ostrogskému Slávnostné podujatie sa konalo v katedrále svätého Usnutia Kyjevsko-pečerskej lavry. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia veľvyslanectiev Ukrajiny, Poľska a Litvy, príslušníci 30. samostatnej mechanizovanej brigády pomenovanej po princovi Ostrogskom a predstavitelia pluku Kastuś Kalinoŭski.

19:40 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo arménskeho veľvyslanca v Moskve. Tlmočilo mu protest voči údajne "nepriateľským krokom" Jerevanu, medzi ktoré zahrnulo konanie spoločných americko-arménskych vojenských cvičení, informujú agentúry AFP a AP. 

19:10 Prvé tanky Leopard 1 prevedené Dánskom, Nemeckom a Holandskom dorazili na Ukrajinu, informovalo dánske ministerstvo obrany. "Prvých 10 tankov už bolo odoslaných na Ukrajinu. A ďalšie sú na ceste," uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení. Dánski vojenskí inštruktori cvičia ukrajinských vojakov, aby ich operovali v Nemecku, uvádza sa vo vyhlásení.

19:00 Kremeľ hovorí o pokusoch vyhodiť do vzduchu "TurkStream".  Moskva vie o pokusoch o sabotáž plynovodov „TurkStream“ a „Blue Stream“ v Čiernom mori a je znepokojená, že tieto prípady nikto nevyšetruje. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na stretnutí s predstaviteľmi bangladéšskeho združenia sovietskych a ruských absolventov.

18:30 Ukrajinské médiá šíria video z momentu ranného úderu okupantov na Kryvyj Roh.  V dôsledku útoku bola zabitá 1 osoba, 72 zranených.

18:15 V ruských pseudovoľbách v okupovaných oblastiach Ukrajiny len 3 minúty po otvorení volebných miestností v Chersonskej oblasti už volilo 53% voličov, DĽR - 45%, LĽR - 26%, Záporožská oblasť - 28%.

18:10 Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo arménske úrady, že urobili "sériu nepriateľských krokov".

18:00 Litva v piatok oznámila, že Ukrajine darovala už 4,5 milióna kusov munície. Informuje správa stanice CNN citujúca z vyhlásenia litovského ministerstva obrany.

17:55 Pápež František nemôže byť sprostredkovateľom ukončenia vojny na Ukrajine, pretože je proruský, vyhlásil v piatok poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Informuje správa agentúry ANSA.

17:40 Prvých desať tankov typu Leopard nemeckej výroby, ktoré Ukrajine sľúbilo Dánsko, už dorazilo na miesto určenia. Čoskoro by k nim malo pribudnúť ďalších desať leopardov, ktoré medzičasom zrenovovali vo vojenských opravovniach. Vyplýva to z piatkového vyhlásenia dánskej armády, ktoré citovala americká televízia CNN. 

17:35 Bývalý britský premiér Boris Johnson pricestoval do Kyjeva.  Na Európskom strategickom fóre v Jalte sa stretol s Volodymyrom Zelenským.

17:30 Ukrajina obvinila miliardára Elona Muska z "páchania a podnecovania zla" v súvislosti s novou biografiou, podľa ktorej Musk vlani tajne prikázal vypnúť satelitnú komunikačnú sieť Starlink pozdĺž pobrežia polostrova Krym, aby sa narušil ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu. Informuje správa denníka The Guardian.

17:15 Rada EÚ (členské štáty) v piatok rozhodla o uvalení sankcií na šesť osôb za vážne porušovanie ľudských práv v Ruskej federácii a na územiach Ukrajiny okupovaných Ruskom. Informuje o tom spravodajca.

17:00 V Brjansku vypukol požiar v budove mikroelektronického závodu „Kremniy El“ po útoku dronu  .Obyvatelia počuli dva výbuchy. Miestne úrady zároveň tvrdia, že ruské sily protivzdušnej obrany dron zostrelili.

16:45 Poľský premiér Morawiecki: "Jednoznačne hovoríme nie všetkým ukrajinským oligarchom, ktorí chcú destabilizovať poľský poľnohospodársky trh"

16:15 Rumunsko vytvorí sieť bombových krytov a systém varovania pred vzdušnými hrozbami na ochranu obyvateľstva pred ruskými útokmi na Ukrajinu.

15:45 Na obyvateľa Sevastopolu, ktorý zničil pamätník Prigozhinovi a Utkinovi, sa začalo trestné konanie. Gleb Malkov (21) je obviňovaný okupantmi z chuligánstva a hanobenia ruskej vlajky.

15:15 Neúspech snáh Gruzínska o integráciu do Európskej únie by nahral do karát Rusku. Počas návštevy Gruzínska to v piatok uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell, informuje správa agentúry AFP. 

15:00 Estónska premiérka Kaja Kallas navrhla uvaliť obchodné embargo na Rusko. Krajiny susediace s Ruskom by mali zaviesť jednotné obchodné embargo, uviedla v piatok estónska premiérka Kaja Kallasová. Ide predovšetkým o Poľsko, Litvu, Lotyšsko a Fínsko, zdôraznila Kaja Kallas. Cez hranice týchto krajín sa sankcionovaný tovar môže dostať do Ruska.

14:45 Ukrajinský prezident Zelenskyj: "Putin zlyhal - ako človek, aj ako politik. Zabil Prigožina - aspoň máme také informácie. Na Ukrajine neboli dni smútku, keď svet stratil Prigožina. Pre nás je to o jedného teroristu menej“.

14:33 Vláda Spojeného kráľovstva v piatok oznámila, že britská armáda a bezpečnostné služby budú monitorovať Čierne more. Pokúsia sa tým odstrašiť Rusko od útokov na nákladné lode, ktoré prevážajú obilie z Ukrajiny do rozvojových štátov. Informuje portál britského denníka The Guardian.

14:30 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok kritizovalo voľby v štyroch regiónoch, ktoré anektovalo Rusko vlani v septembri a na polostrove Krym, ktorý si pripojila v marci 2014. Voľby kritizoval aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informuje agentúra AFP a stanica BBC.

14:25 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dorazil v piatok na summit skupiny G20 v Indii. V neprítomnosti prezidenta Vladimira Putina tam bude viesť ruskú delegáciu, informuje správa agentúry AFP.

14:00 Protivzdušná obrana môže pokojne spať: Rusi sa teraz rozhodli zakryť svoje stíhačky SU-34 pneumatikami, aby ich ochránili pred ukrajinskými dronmi.

13:37 Rusi organizujú svoje pseudovoľby na okupovaných územiach Ukrajiny, čím hrubo porušujú štvrtý Ženevský dohovor. "Nova Kachovka je Ukrajina" napísal jeden z voličov.

13:35 Záchranné služby v meste Sumy informovali o záchrane psa zo zničenej obytnej budovy po ranných útokoch v Rusku a poznamenali, že "na každom živote záleží".

12:15 Počet zranených pri ruskom raketovom útoku na Kryvvi Rih v Dnepropetrovskej oblasti stúpol na 52, informovala ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie.

11:50 Ruská tajná služba FSB dnes oznámila, že zabránila "teroristickému útoku" na železničné dopravné zariadenie na anektovanom polostrove Krym. Informovala o tom agentúra Interfax, ktorá zatiaľ neuviedla ďalšie podrobnosti. Moskvou dosadený krymský gubernátor Sergej Aksjonov na sieti Telegram uviedol, že na Kryme sa podarilo zabrániť teroristickému útoku na železnicu, ktorý bol pripravovaný na pokyn ukrajinských špeciálnych služieb.

11:37 Čínsky vicepremiér Čang Kuo-čching v nedeľu pricestuje na trojdňovú návštevu Ruska, kde sa zúčastní na hospodárskom summite. Oznámilo to v piatok čínske ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe agentúry AFP.

11:33 Rusko "musí prestať" s blokádou ukrajinských námorných prístavov, ktorú spustilo po odstúpení od dohody zaisťujúcej dodávky obilia cez Čierne more aj počas vojny. V piatok v indickom hlavnom meste to vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

10:47 Ukrajinské vzdušné sily zostrelili v noci na piatok 16 ruských dronov, ktoré mierili na Odeskú a Mykolajivskú oblasť, oznámili vojenskí predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

10:24 Miliardár Elon Musk vlani tajne prikázal svojim technikom, aby v okolí Krymu vypli satelitnú internetovú službu Starlink s cieľom narušiť ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN, ktorá sa odvoláva na najnovšiu biografiu tohto podnikateľa.

Elon Musk
Zobraziť galériu (7)
Elon Musk  (Zdroj: SITA/Ludovic Marin/ Pool Photo via AP)

9:59 Pri ruskom útoku na mesto Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny zomrel jeden policajt, ďalších deväť bolo zranených, uviedol minister vnútra Ihor Klymenko. Ruská armáda dnes skoré ráno podnikla raketové útoky tiež na ukrajinské mestá Záporoží a Sumy. Podľa ukrajinskej strany zasiahla civilné objekty a na mieste sú zranení. Protiletecká obrana napadnutej krajiny v noci na dnes zneškodnila 16 z 20 dronov, ktoré Rusi znovu poslali nad Odeskú a Mykolajivskú oblasť.

8:38 Obyvatelia Ruska začali v piatok hlasovať vo voľbách rôznej úrovne vo viacerých regiónoch vrátane ukrajinských oblastí, ktoré Rusko anektovalo. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

8:28 Úrady na Kube zadržali 17 ľudí, ktorí údajne lákali kubánskych mužov na službu v ruskej armáde. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Kuba začiatkom tohto týždňa informovala, že pracuje na rozložení zločineckej sieti obchodníkov s ľuďmi, ktorá podľa nej pôsobí na území Kuby i Ruska. "Pri vyšetrovaní bolo doposiaľ zadržaných 17 ľudí, medzi ktorými je i vnútorný organizátor týchto aktivít," uviedol vo štvrtok večer Cesar Rodriguez z kubánskeho ministerstva vnútra.

8:17 USA poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci. Ministerstvo obrany USA včera oznámilo nový balík obrannej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 600 miliónov dolárov.

7:54 Ukrajina pripravuje svoju protivzdušnú obranu s modernizovanými zbraňovými systémami na boj proti ruským útokom na elektrickú sieť počas zimy, informovala včera agentúra Reuters.

6:52 Ukrajinské sily dosiahli úspechy na dvoch úsekoch frontu, keď postúpili v západnej Záporožskej oblasti a južne od Bachmutu, napísala ISW vo svojej správe zo 7. septembra.

6:17 Ruského podnikateľa spájaného s Kremľom Vladislava Kľušina odsúdili vo štvrtok v Spojených štátoch na deväť rokov väzenia za účasť na obchodovaní s dôvernými informáciami, ktoré zahŕňali údaje o príjmoch viacerých firiem získané prostredníctvom hackerských útokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusko uistilo Bangladéš o spustení jadrovej elektrárne podľa plánu

"Dnes sme konštatovali, že projekt pokračuje hladko, v súlade s časovým plánom, a dodávka a zavážanie prvého jadrového paliva sa očakávajú už v októbri," povedal novinárom v bangladéšskej metropole ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Lavrov je vôbec prvým šéfom ruskej diplomacie, ktorý navštívil Bangladéš. Krátku návštevu Dháky absolvoval pred summitom skupiny G20, ktorý sa uskutoční v sobotu v Indii. Bangladéš stavia s finančnou a technologickou podporou Ruska jadrovú elektráreň v lokalite Ruppur na severozápade krajiny.

Dva bloky, každý s výkonom 1,2 gigawattu, by mali uviesť do prevádzky v rokoch 2024 a 2025, píše DPA. Vlani v decembri nepovolili ruskej lodi s vybavením pre elektráreň zakotviť v Bangladéši, pretože toto plavidlo podliehalo sankciám USA uvaleným po invázii Ruska na Ukrajinu. Bangladéšska vláda následne zakázala v krajine všetkých 69 ruských lodí na americkom sankčnom zozname. Experti vyjadrili obavy, že to povedie k odloženiu dokončenia projektu v dôsledku narušenia dodávateľského reťazca. Lavrov to však odmietol s tým, že od spoločností podieľajúcich sa na projekte majú uistenie, že dodávky budú prebiehať podľa harmonogramu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na ukrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu