Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrôzostrašná chyba v pôrodnici: Lekárka odtrhla bábätku hlavičku, nemocnica chcela prípad ututlať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIVERDALE - Lekárka z Georgie urobila počas pôrodu osudnú chybu: Pri vyťahovaní dieťaťa použila príliš veľa sily a omylom mu odtrhla hlavičku.

CNN.com uvádza, že 9. júla 2023 ramená dieťaťa uviazli vo vaginálnom kanáli jeho 20-ročnej matky počas pôrodu v Southern Regional Medical Center v Riverdale, Georgia. Rodičia potom opakovane žiadali lekárku Tracey St. Julianovú o cisársky rez.

Komplikovaný PÔROD slovenskej SuperStaristky: Celý čas sa MODLILA! (Zdroj: Ján Zemiar)

Ako však uviedol Roderick Edmond, jeden z právnikov rodičov, lekárka prosby odmietla a namiesto toho ťahala dieťatku hlavu a krk "neuveriteľne nadmernou silou".

Cisársky rez bol vykonaný príliš neskoro

Asi o tri hodiny neskôr lekárka konečne vykonala cisársky rez, informuje CNN.com. Na zdesenie rodičov však rez odhalil, že dieťatko má odtrhnutú hlavu. Bezvládne telo bolo odstránené a hlava dieťaťa musela byť potom vytiahnutá zvlášť a vaginálne.

Edmond hovorí, že prípad je ďalším smutným príkladom vyššej pôrodnej úmrtnosti čiernych žien a detí v Spojených štátoch. Lekár mal dosť príležitostí na záchranu dieťaťa, no nepočúval rodičov tmavej pleti.

Rodičia sa k prípadu nevyjadrujú

Rodičia sa zatiaľ podľa CNN.com k prípadu nevyjadrili. Ich druhý právnik Cory Lynch hovorí, že pár je príliš traumatizovaný na to, aby sa zúčastňoval tlačových konferencií.

"Boli tak nadšení z narodenia svojho prvého dieťaťa," hovorí Lynch. "Bohužiaľ, ich sny a nádeje sa zmenili na nočnú moru, ktoré sa snažilo zamiesť pod koberec Southern Regional Medical Center."

Po otrasnom prípade sa personál nemocnice snažil presvedčiť rodičov, aby dieťa spopolnili – táto taktika by podľa právnika znemožňovala pitvu. Taktiež hlavu a telo dieťaťa najskôr zabalili do látky a predložili rodičom, aby vzbudili dojem, že dieťa je celé.

Nemocnica akúkoľvek zodpovednosť odmieta

Lynch a Edmond teraz zastupujú rodičov v súdnom spore o hrubej nedbanlivosti, podvode a úmyselnom spôsobení duševného utrpenia. Nemocnica medzitým pre CNN.com tieto obvinenia odmietla a zdôraznila, že dotknutá lekárka „nie je zamestnankyňou nemocnice“.

Teraz sa čaká na výsledky pitvy.

Viac o téme: PôrodChybaLekárskaUSAOdtrhnutá hlavička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu