Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoštyridsiaty siedmy (22. augusta 2023)

Jevgenij Prigožin Zobraziť galériu (4)
Jevgenij Prigožin (Zdroj: TASR/AP/Razgruzka_Vagnera telegram channel)

MOSKVA - Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci na utorok dva "útočné drony" nad oblasťou blízko hlavného mesta Moskva, oznámil tamojší starosta Sergej Sobianin. Informuje správa agentúry AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 544

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 544 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Ruské sily ostreľovali okres Lyman v Doneckej oblasti, pričom zabili piatich ľudí a troch zranili, informoval guvernér Pavlo Kyrylenko.

21:23 Ukrajina požiadala Európsku komisiu (EK) o vyplatenie kompenzácií ukrajinským poľnohospodárom za dodávky obilia do európskych prístavov. Informoval o tom v utorok podľa agentúry Reuters námestník ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva Taras Vysockij, podľa ktorého by takýto krok zo strany EK zabezpečil plynulejší vývoz ukrajinských potravín.

20:45 Poľský prezident Andrzej Duda v utorok potvrdil, že Rusko začalo presúvať viaceré jadrové zbrane krátkeho doletu do Bieloruska. Tento krok podľa neho zmení bezpečnostnú architektúru regiónu i celej Severoatlantickej aliancie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

20:16 Luxembursko a Čierna Hora sa pripojili k deklarácii G7 o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, povedal Zelenskyj vo večernom prejave.

19:43 Dánsko začalo s výcvikom ôsmich ukrajinských pilotov na lietanie na stíhačkách F-16.

19:09 Ruská pohraničná stráž údajne zastavila skupinu ozbrojených Ukrajincov, ktorí chceli v utorok vstúpiť na územie Ruska. Informoval o tom gubernátor ruskej Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

18:42 Ukrajina žiada USA o raketu JASSM - najlepšiu zbraň pre F-16.

17:54 Známy ruský novinár v utorok uviedol, že generála Sergeja Surovikina, ktorý v minulosti viedol invázne sily na Ukrajine, odvolali z postu veliteľa Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie. Informovala o tom agentúra Reuters.

17:31 Ukrajinská polícia vykonávala v utorok razie vo viac ako 200 vojenských odvodových centrách, oznámila generálna prokuratúra v Kyjeve. Je to súčasť rozsiahleho vyšetrovania korupcie, ktoré sa koná v čase kľúčovej protiofenzívy, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

17:20 Holandský minister obrany apeluje na vojnových veteránov v Kyjeve.

16:39 Medzinárodný súdny dvor (ICJ) sa bude od polovice septembra zaoberať námietkami Ruska v spore s Ukrajinou, ktorá odmietla obvinenia z genocídy, ktoré voči nej Moskva vzniesla. Na Najvyššom súde OSN pre spory medzi štátmi môžu strany podať predbežné námietky, ak sa domnievajú, že súd nemá v danej veci právomoc. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:50 Chorvátsko poskytne Ukrajine nový balík vojenskej pomoci v hodnote 30 miliónov eur, uviedol premiér Andrej Plenković.

15:20 Putin a Erdogan sa plánujú stretnúť v Rusku, nie v Turecku.

14:39 Rusko chce zvýšiť výrobu bezpilotných lietadiel pre potreby armády i civilné využitie, uviedol pre ruské médiá námestník ruského ministra priemyslu Vasilij Špak. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

14:31 Belgicko v pondelok potvrdilo, že začalo prípravy na výcvik ukrajinských bojových pilotov pre stíhačky F-16 americkej výroby. Informuje o tom spravodajca TASR. Podľa tlačovej agentúry Belga federálna ministerka obrany Ludivine Dedonderová túto možnosť pripustila už koncom mája tohto roku.

13:36 Zelenskyj sa stretol s Ursulou von der Leyenovou.  Ukrajinský prezident na stretnutí v Aténach poďakoval šéfke Európskej komisie za jej snahu o normalizáciu vývozu a tranzitu ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Diskutovalo sa aj o pokroku Kyjeva pri implementácii odporúčaní EK, uviedol Zelenskyj.

13:15 Ukrajina v utorok oznámila, že jej vojaci vstúpili do strategicky významnej obci Robotyne na juhovýchode krajiny. Je tak možné, že sa jej podarilo dosiahnuť dôležitý pokrok v boji proti Rusku, informuje správa agentúry Reuters.

13:00 Rusko dnes ohlásilo zničenie dvoch ukrajinských lodí v Čiernom mori. Prvé plavidlo, prieskumný čln, podľa ruského ministerstva obrany zasiahla posádka stíhačky Su-30SM pri bližšie nešpecifikovaných ruských plynárenských zariadeniach. Druhú loď, čln americkej výroby s ukrajinskými výsadkármi, podľa ministerstva zlikvidovalo ruské lietadlo východne od Hadieho ostrova.

12:37 Ukrajina v pondelok zoradila trosky ruských tankov a bojových vozidiel pozdĺž centrálneho ťahu hlavného mesta Kyjev. Ide o súčasť príprav na oslavy Dňa nezávislosti Ukrajiny, ktorý sa už po druhý raz bude konať vo vojnových podmienkach. Informuje agentúra Reuters.

Ukrajina vystavila v centre Kyjeva zničené ruské tanky
Zobraziť galériu (4)
Ukrajina vystavila v centre Kyjeva zničené ruské tanky  (Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky)

12:12 Bulharsko môže Ukrajine dodať približne 100 obrnených vozidiel sovietskeho typu, uviedol minister obrany Todor Tagarev. Prestup by mohol začať už koncom septembra.

12:00 Americká spoločnosť MSD zastaví dodávky do Ruska lieku "Zepatier" - jedného z najpopulárnejších liekov na hepatitídu C.  V Ruskej federácii neexistujú žiadne analógy tohto lieku.

11:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že absolvoval "otvorený, úprimný a plodný" rozhovor so svojím srbským kolegom Aleksandarom Vučičom. Informuje správa agentúry Reuters. "Otvorené, úprimné a plodné stretnutie s prezidentom Srbska," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti. Zverejnil aj fotografiu, na ktorej si obaja podávajú ruky.

11:00 Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyy sa stretol s prezidentom Srbska Aleksandarom Vučicom.

10:35 Úžasná práca vojakov 47. samostatnej mechanizovanej brigády, ktorí zachránili šesť civilistov z obce Rabotino.

10:27 Rusko napriek nedávnej havárii sondy Luna-25 plánuje pokračovať vo svojom lunárnom programe, uviedol v pondelok šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov. Informuje agentúra DPA.

Odlet Luny-25
Zobraziť galériu (4)
Odlet Luny-25  (Zdroj: SITA/Roscosmos State Space Corporation via AP)

10:05 Ukrajina počas útoku dronom zničila ruský nadzvukový bombardér typu Tu-22M. Informuje webová stránka stanice BBC.

9:35 Namiesto Putina prišiel na summit BRICS Sergej Lavrov.

9:00 Dôsledky ostreľovania Khersonu ruskými útočníkmi.

8:30 Ruskí útočníci zaútočili na KryvyRih. Nie sú žiadne obete. Časť mesta zostala bez elektriny.

7:45 Bol hlásený útok iránskeho dronu kamikadze na civilné zariadenie v regióne Černihiv. V regióne Kyjev bolo počuť výbuchy. Na dronoch predbežne pracuje protivzdušná obrana. V niektorých regiónoch Ukrajiny znie letecký poplach.

7:05 Ukrajinská šermiarka Olga Kharlan dala do aukcie personalizovanú bábiku Barbie. Vyzbierané prostriedky pôjdu na rehabilitáciu zranených ukrajinských vojakov.

6:45 Ruské ministerstvo obrany v utorok skoro ráno uviedlo, že jedno z jeho bojových lietadiel typu Suchoj zničilo v Čiernom mori ukrajinské prieskumné plavidlo. Informuje správa agentúr AFP a DPA.

6:30 Nové video s vodcom ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom sa v pondelok objavilo na internete - približne dva mesiace od jeho krátkeho pokusu o prevrat voči Kremľu, informuje agentúra DPA. "Pracujeme. Teplota je plus 50 stupňov. Všetko, čo máme radi," povedal vo videu Prigožin. 

6:00 Ruskom ovládané súdy vo východných častiach Ukrajiny odsúdili piatich ukrajinských vojakov na mimoriadne dlhé tresty odňatia slobody. V pondelok to uviedol Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, informuje agentúra AFP. "Súd vymeral Andrejovi Klementovičovi, Arturovi Sivickému a Ivanovi Meľnikovičovi po 20 rokov za mrežami," napísal výbor. Zverejnila tiež zábery troch mužov v putách  v súdnej sieni vnútri priestoru vyhradeného pre obžalovaných. 

K obetiam na životoch nedošlo

Sobianin to uviedol na platforme Telegram bez dodania podrobností o prípadných škodách či obetiach. Ruské ministerstvo obrany však informovalo o dvoch ukrajinských dronoch, ktoré mali byť zostrelené nad Moskovskou oblasťou, pričom k obetiam na životoch podľa neho nedošlo.

Ruská štátna tlačová agentúra TASS predtým informovala o dočasnom pozastavení letov na moskovských letiskách Vnukovo, Domodedovo a Šeremeťjevo. "Poškodenie skla bolo zaznamenané na niekoľkých poschodiach" vo viacposchodovej obytnej budove v okrese Krasnogorsk, uviedla agentúra bez toho, aby spresnila, či išlo o dôsledok útoku dronom.

Dva ukrajinské drony boli podľa ruského rezortu obrany zostrelené aj nad Brianskou oblasťou, ako aj nad Čiernym morom zhruba 40 kilometrov severozápadne od okupovaného Krymského polostrova, píše AFP.

Na všetkých moskovských letiskách dočasne zrušili alebo odložili lety

Všetky letiská v ruskom hlavnom meste Moskva v noci na utorok dočasne pozastavili alebo odložili prichádzajúce i odchádzajúce lety, informuje správa agentúry DPA. O rušení alebo odložení letov informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na služby leteckej dopravy.

Obmedzenia sa týkajú letísk Vnukovo, Domodedovo a Šeremeťjevo. Príčina pozastavenia leteckej dopravy nebola bezprostredne známa. Prevádzka letísk Domodedovo a Šeremeťjevo bola po prerušení opäť obnovená, letisko Vnukovo však zostalo uzatvorené.

V uplynulom období sa ruská metropola opakovane stala cieľom útokov ukrajinských bezpilotných lietadiel, pripomína DPA. V dôsledku takýchto incidentov bola opätovne obmedzená aj letecká doprava.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu