Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoštyridsiaty tretí (18. augusta 2023)

Sevastopoľ Zobraziť galériu (6)
Sevastopoľ (Zdroj: Twitter/@nexta_tv)

BERLÍN - Nový nemecký veľvyslanec na Ukrajine Martin Jäger sa vo štvrtok, po odovzdaní poverovacích listín tamojšiemu prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, oficiálne ujal svojej funkcie.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 540

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 540 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:25 Ruské sily dnes podnikli ďalšie neúspešné protiútoky proti nedávno oslobodenej Urožajne v Doneckej oblasti, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

20:37 Americké spravodajské služby uvádzajú, že počet obetí medzi ukrajinskými a ruskými vojakmi sa vo vojne na Ukrajine blíži k číslu 500.000. V piatok to napísal portál britskej televízie Sky News, informuje TASR.

20:36 Rusko v piatok oznámilo sankcie voči prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimovi Khanovi i členom britskej vlády, ktorí rázne vystupujú proti ruskej invázii na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:16 Ukrajinská vojenská rozviedka zverejnila video, ktoré podľa nej zobrazuje presný zásah miestnosti, kde sa v tej chvíli schádzalo vedenie okupačnej polície v Enerhodare na juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Unian.

18:07 Bukurešť dúfa, že približne 60 % ukrajinského vývozu obilia by mohlo prechádzať cez rumunské územie po jednostrannom vypovedaní dohody o obilí zo strany Ruska, uviedol dnes premiér krajiny Marcel Ciolacu, informovala agentúra Reuters.

17:25 V okupovanom Sevastopole bolo počuť hlasné výbuchy, informovali miestne médiá.

16:20 Putin odovzdal predsedovi Najvyššieho súdu Ruskej federácie Vjačeslavovi Lebedevovi Rád svätého Ondreja, najvyššie ruské vyznamenanie.

16:19 Putin schvaľuje ruskú delegáciu na Valnom zhromaždení OSN v septembri. Keďže bunkrový cár z bezpečnostných dôvodov neopúšťa svoje územie, delegáciu povedie minister zahraničných vecí Lavrov.

15:07 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že niekoľkým predstaviteľom Moldavska zakázalo vstup na ruské územie. Podľa Moskvy ide o reakciu na "nepriateľské" rozhodnutie Kišiňova vyhostiť ruských diplomatov. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

15:06 Útoky dronmi na ruské hlavné mesto Moskva z taktického hľadiska veľa neznamenajú, ale "vysielajú silný odkaz". V piatok to uviedol vojenský analytik Sean Bell, TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News.

14:29 Súd v Moskve nariadil likvidáciu regionálnej ľudskoprávnej organizácie Verejná komisia pre zachovanie dedičstva akademika Andreja Sacharova, známej ako Sacharovovo centrum. Vyhovel tým žiadosti ruského ministerstva spravodlivosti, informovala v piatok agentúra AFP.

14:08 Ruské sily dnes zasiahli juhovýchodné mesto Záporožie, pričom poškodili tri bytové domy a dve vzdelávacie zariadenia, informoval úradujúci starosta Anatolij Kurtiev.

13:52 Ruskom dosadený gubernátor okupovanej časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Volodymyr Saldo (rus. Vladimir Saldo) pripustil, že ukrajinskí vojaci prenikli na ľavý, východný breh Dnepra pri obci Kozači Laheri, ktorá leží severovýchodne od Chersonu. Saldo agentúre TASS dnes povedal, že ruskí vojaci celú oblasť "vyčistili" a plne ovládajú.

12:27 Ukrajinská armáda počas súčasnej protiofenzívy nedosiahne kľúčové juhoukrajinské mesto Melitopol, ktoré okupuje ruská armáda. V utajenej analýze, ktorej obsah zdieľali anonymné zdroje s listom The Washington Post (WP), to odhadujú americké spravodajské služby. Ak sa ich predpoklad potvrdí, bude to znamenať, že Kyjev nesplní hlavný cieľ súčasnej protiofenzívy, ktorým je prerušenie pozemného koridoru Ruska s anektovaným Krymským polostrovom, píše WP.

11:51 Súd v Moskve vo štvrtok udelil súhlas na väzobné stíhanie občana USA narodeného v Rusku, ktorý si momentálne v ruskom väzení už odpykáva trest za korupciu. Podľa ruských médií je Američan Gene Spector najnovšie obvinený aj zo špionáže, informovala v piatok agentúra AP.

10:51 Vláda SR by sa mala zodpovedne postaviť k príprave nového systému na podporu odídencov z Ukrajiny v mestách a obciach na Slovensku. Konštatuje to vo svojom vyhlásení predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik po štvrtkovom (17. 8.) stretnutí s riaditeľom Migračného úradu Ministerstva vnútra (MV) SR Jánom Orlovským. Obaja sa zhodli, že samosprávy sú kľúčový element v nastavovaní procesov pre integráciu odídencov.

10:33 Kontajnerová loď Josef Schulte, ktorá 16. augusta vyplávala z ukrajinského prístavu Odesa, dorazila k Bosporu a teraz sa nachádza v prístave v tureckom meste Istanbul. Na palube má 2114 kontajnerov s viac ako 30.000 tonami nákladu vrátane potravín, informovala v piatok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

10:15 Z bezpečnostných dôvodov obmedzili v noci na piatok prevádzku na všetkých štyroch moskovských letiskách: Vnukovo, Domodedovo, Šeremetievo a Žukovskij. V piatok o tom s odvolaním sa na ruské médiá informovala britská stanica BBC.

Polícia po dronovom útoku v Moskve zabezpečuje letiská.
Zobraziť galériu (6)
Polícia po dronovom útoku v Moskve zabezpečuje letiská.  (Zdroj: SITA/AP Photo)

9:39 Šéfka nemeckého parlamentného výboru pre obranu Mária-agnes Stracková-zimmermannová dnes vyzvala vládu kancelára Olafa Scholze na dodanie striel s plochou dráhou letu Taurus na Ukrajinu. V rozhovore s verejnoprávnou stanicou ARD vyhlásila, že rozhodnutie musí padnúť rýchlo. Ukrajina o odovzdanie týchto striel Berlín už skôr požiadala, Scholz je ale zdržanlivý.

8:05 Ruský prezident Vladimir Putin sa nesnaží vtiahnuť Bielorusko do vojny na Ukrajine, tvrdí bieloruský prezident Alexander Lukašenko v internetovom rozhovore zverejnenom vo štvrtok. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

7:52 Ruská armáda zneškodnila v piatok nadránom ďalší dron, ktorý smeroval na Moskvu. Podľa britskej stanice BBC to potvrdilo ruské ministerstvo obrany i primátor Moskvy Sergej Sobianin. Niekoľko hodín predtým boli zmarený aj dronový útok, ktorý v Čiernom mori ohrozil vojnové lode ruskej Čiernomorskej flotily.

6:50 Spojené štáty schválili vyslanie stíhacích lietadiel typu F-16 z Dánska a Holandska na Ukrajinu na obranu proti ruským agresorom ihneď po ukončení výcviku pilotov.

6:03 Nad Moskvou bol dnes zostrelený dron, ktorého trosky poškodili jeden z pavilónov tunajšieho výstaviska, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na záchranárov a starostu mesta Sergeja Sobjanina. Vzdušný priestor nad moskovským letiskom Vnukovo je teraz uzavretý.

6:01 Náčelník Generálneho štábu slovenských síl Daniel Zmeko navštívil front v južnej časti Ukrajiny. Na facebooku o tom dnes informoval generálny štáb ukrajinskej armády. Ukrajinská strana pri tej príležitosti poďakovala Slovensku za efektivitu zbraní, ktoré jej poskytlo.

 

🇸🇰 🇺🇦 Начальник Генерального штабу Збройних Сил Словацької Республіки генерал Даніел Змеко здійснив візит до...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Thursday, August 17, 2023

6:00 Ukrajina dostala ďalšie dva systémy protivzdušnej obrany Iris-T z Nemecka. Podľa agentúry Reuters to vo svojom večernom prejave uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dva tieto systémy už na Ukrajine sú.

Zelenskyj privítal nového nemeckého veľvyslanca

"Podporujeme Ukrajinu v jej boji za slobodu a nezávislosť," napísal Jäger po ceremónii na sociálnej sieti X, v minulosti známej ako Twitter. Jäger bol predtým veľvyslancom v Iraku a Afganistane. Popri iných funkciách na ministerstve zahraničných vecí pôsobil niekoľko rokov aj ako štátny tajomník na ministerstve vnútra spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko.

Anka Feldhusenová, jeho predchodkyňa na nemeckej ambasáde v Kyjeve, odstúpila z funkcie 10. júla po štyroch rokoch diplomatického pôsobenia. Ukrajinský prezident privítal aj nových veľvyslancov Čile, Indonézie, Kolumbie, Peru a Švédska. Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram naznačil, že s každým z nich mal samostatný rozhovor o vzťahoch medzi krajinami a ochrane medzinárodného práva.

Neskôr, vo svojom večernom prejave, poďakoval Nemecku za nedávnu dodávku odpaľovacích zariadení pre systém protivzdušnej obrany Iris-T. "Ide o výkonný a veľmi potrebný systém protivzdušnej obrany. Ďakujeme Nemecku za pomoc pri ochrane pred ruským terorom," povedal Zelenskyj.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu