Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko pomôže Slovinsku so zvládaním povodní poskytnutím štyroch rýpadiel

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Miro Majcen)

BRATISLAVA - Slovensko pomôže Slovinsku pri zvládaní ničivých povodní poskytnutím štyroch ťažkých pásových rýpadiel. Na mieste budú nasadení piati pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), ktorému technika patrí. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Ako vodohospodári pozorne a citlivo vnímame aktuálnu situáciu v Slovinsku. Ponuka pomoci kolegom v Únii je pre nás prirodzeným prejavom spolupatričnosti a profesijnej cti, keďže živel, s ktorým dennodenne pracujeme, hranice štátov, politík či jazykov nepozná," poznamenal generálny riaditeľ SVP Ladislav Glinda. Pásové rýpadlá sú pre Slovinsko mimoriadne potrebné. Ako pripomína rezort vnútra, podľa informácií z Európskeho centrálneho monitorovacieho a riadiaceho strediska dve tretiny územia Slovinska boli bezprostredne zasiahnuté povodňami a jej dôsledkami. Rozsahom pomoci tak bude Slovensko patriť medzi najcennejších partnerov.

Slovensko pomôže Slovinsku so
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Miro Majcen)

Prepravu zabezpečí sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR

Poskytnutím pomoci prejavuje Slovensku solidaritu a nadväzuje na pomoc ponúknutú predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom, ktorý sa počas mimoriadnej situácie spojil so svojím slovinským náprotivkom Robertom Golobom. Slovinská strana následne požiadala o konkrétne technické vybavenie prostredníctvom Európskeho mechanizmu civilnej ochrany (UCPM). Koordináciu humanitárnej pomoci, ako aj prepravu nadrozmerných strojov zabezpečuje sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR. Zástupca sekcie na mieste zabezpečí komunikáciu a koordináciu s miestnymi orgánmi, pričom bude zodpovedný aj za zasielanie pravidelných reportov o postupe prác.

Slovensko pomôže Slovinsku so
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Miro Majcen)

"Úsilie, ktoré bolo pri zabezpečení takejto formy humanitárnej pomoci vyvinuté, má za cieľ čo najviac zmierniť následky tejto katastrofy a pomôcť s odstraňovaním škôd. Medzinárodní partneri dnes vnímajú Slovensko ako silného a spoľahlivého partnera a v prípade potreby sú rovnako pripravení poskytnúť pomoc Slovensku v akejkoľvek kríze," zdôraznila generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia MV SR Michaela Kaňová.

Slovensko pomôže Slovinsku so
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Miro Majcen)

Zabezpečenie prepravy vrátane špeciálnych povolení na prejazd vysokotonážnych zariadení do Slovinska je v súčasnosti v procese riešenia. Ministerstvo vnútra SR v koordinácii s Ministerstvom životného prostredia SR a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR aktívne komunikujú s Európskou komisiou o možnostiach zabezpečenia prepravy na miesto vyslania. V procese riešenia je z pohľadu sekcie krízového riadenia MV SR aj zapojenie ďalších zložiek štátnej správy. Pomoc Slovinsku doteraz poskytlo Nemecko, Francúzsko a Chorvátsko.

Viac o téme: PovodneSlovenskoSlovinskoRýpadlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu