Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemecko rozhodlo: Patrioty môžu ostať v Poľsku do konca roka, potom prejdú k silám NATO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko ponúklo Poľsku predĺženie nasadenia svojich systémov protivzdušnej obrany Patriot, a to do konca kalendárneho roka. Oznámilo to v utorok nemecké ministerstvo obrany.

"Predĺženie (nasadenia týchto systémov) po konci roka 2023 sa nepredpokladá," informoval zmienený rezort. Od roka 2024 by totiž tieto patrioty mali podľa ministerstva "významne prispieť" k silám rýchlej reakcie NATO, uvádza agentúra AFP. Spoločne s troma systémami Patriot je od začiatku roka v poľskom meste Zamošč ležiacom približne 50 kilometrov od ukrajinských hraníc dislokovaných aj približne 300 nemeckých vojakov, ktorí ochraňujú toto mesto a jeho dôležité železničné spojenie s Ukrajinou.

Dôvodom takéhoto nasadenia bola zblúdená ukrajinská raketa, ktorá vlani v novembri zasiahla poľskú dedinu Przewodów ležiacu v tejto pohraničnej oblasti. Incident, pri ktorom prišli o život dvaja poľnohospodárski robotníci, vyvolal obavy z toho, že vojna s Ruskom presiahne hranice Ukrajiny. Nemecký minister obrany Boris Pistorius počas svojej júlovej návštevy Zamošču bezprostredne nereagoval na žiadosť svojho poľského rezortného kolegu Mariusza Blaszczaka o predĺženie nasadenia patriotov, ktoré mali pôvodne v tomto meste zostať len do konca júna.

Mariusz Blaszczak
Zobraziť galériu (2)
Mariusz Blaszczak  (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Nemecko poslalo patrioty aj Kyjevu

Samotný Blaszczak pritom spočiatku odmietal ponuku Nemecka na nasadenie patriotov a Berlín namiesto toho vyzýval, aby ich poslal na Ukrajinu. Neskôr však s ich nasadením v Poľsku súhlasil a Nemecko zároveň poslalo patrioty aj Kyjevu. Vzťahy medzi Berlínom a poľskou vládnucou nacionalistickou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) sú napäté, pripomína Reuters. Rozchádzajú sa totiž v mnohých otázkach, a to od dodávok zbraní Kyjevu až po dohodu EÚ o migrácii, ktorú Varšava neprijala.

Viac o téme: ObranaNemeckoNATOPoľskoUkrajinaProtivzdušná obranaPatriot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu