Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nemecký kancelár Scholz vylúčil akúkoľvek spoluprácu s pravicovou AfD: Má na to dôvod

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz vylúčil akúkoľvek formu spolupráce, či už na komunálnej, krajinskej alebo celoštátnej úrovni, s krajne pravicovou stranou Alternatíva pre Nemecko (AfD). Informuje správa agentúry DPA.

"S touto stranou nemôže a nesmie existovať žiadna spolupráca," vyhlásil sociálnodemokratický kancelár v piatok zverejnenom rozhovore pre regionálny denník Thüringer Allgemeine. Jeho vyjadrenia prichádzajú po nedávnom televíznom rozhovore s Friedrichom Merzom, lídrom konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorý naznačil, že CDU by mohla spolupracovať s AfD v komunálnej politike.

archívne video Peter Pellegrini rokoval v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom

Peter Pellegrini rokoval v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)
     

"Nevidím dôvod na spoluprácu ani v obciach," oponoval Scholz. "Ak niekto chce, aby sa postavil denný stacionár, môže takýto návrh podať sám. Nepotrebuje na to extrémne pravicovú stranu," vyhlásil.

Vyjadrenie sa stretlo s ostrou kritikou

Merz v spomínanom rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF povedal, že jeho strana musí uznať volebné úspechy AfD, a dodal, že "v miestnych samosprávach treba hľadať spôsoby, ako spoločne formovať mesto, okres, či spolkový štát". Toto vyjadrenie sa stretlo s ostrou kritikou zvonku aj zvnútra strany, najmä preto, že CDU v roku 2018 prijala uznesenie, v ktorom sa uvádza, že nebude spolupracovať ani s krajne ľavicovou stranou Die Linke (Ľavica), ani s AfD.

Na otázku, či je problémom situácia v durínskom krajinskom parlamente, kde má AfD silnú podporu a nedávno prvýkrát vyhrala voľby do okresného zastupiteľstva, Scholz odpovedal, že "skutočný problém je v tom, že AfD získava takú veľkú podporu – nielen od voličov, ktorí podporujú extrémistické ciele strany, ale aj od tých, ktorým sa tieto ciele v skutočnosti zdajú nesprávne, no chcú svojim hlasom vyjadriť svoje obavy alebo protest". Dodal, že cieľom musí byť získať týchto voličov späť.

Viac o téme: SpoluprácaNemeckoOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu