Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemeckej ministerke prerušila cestu do Austrálie porucha lietadla: Technické problémy zažila už niekoľkokrát

Annalena Baerbocková Zobraziť galériu (2)
Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Abú Zabí 14. augusta (TASR) — Technické problémy s vládnym lietadlom prinútili v pondelok nemeckú ministerku zahraničných vecí Annalenu Baerbockovú hneď na začiatku prerušiť jej cestu do Austrálie a Tichomoria.

Po medzipristátí na doplnenie paliva v Abú Zabí sa však lietadlo s Baerbockovou a jej delegáciou muselo vrátiť do hlavného mesta Spojených arabských emirátov, kde opäť pristálo 05.33 h miestneho času (03.33 h SELČ). Aby bolo možné bezpečne pristáť v Abú Zabí, muselo lietadlo vypustiť 80 zo 110 ton kerozínu. Po štarte malo totiž maximálnu vzletovú hmotnosť 271 ton a potrebné bolo dosiahnuť menej ako 190 ton.

Archívne video

Podpísanie dohody o ďalšom posilňovaní vojenskej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hovorca ministerstva zahraničia, ktorý bol na palube, uviedol, že kapitán informoval cestujúcich o problémoch so zatiahnutím pristávacích klapiek. Po pristátí posádka najskôr skontroluje, či je možné poruchu opraviť vlastnými prostriedkami alebo sú potrebné náhradné diely. Zvažuje sa aj možnosť, že Baerbocková by s malou časťou svojej delegácie pokračovala v ceste do Austrálie pravidelnou linkou, ktorá však bude k dispozícii až v pondelok večer.

Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (2)
Annalena Baerbocková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

S technickými problémami Baerbocková na svojich cestách nestretáva prvýkrát. V polovici mája uviazla v katarskej metropole Dauha pre poškodenie pneumatiky na vládnom airbuse. Porucha rádiového systému zabránila v novembri 2018 cestovať na summit G20 v Buenos Aires vtedajšej kancelárke Angele Merkelovej a vtedajšiemu ministrovi financií Olafovi Scholzovi. Do Argentíny nakoniec leteli komerčnou linkou.
 

Viac o téme: PoruchaLietadloMinisterkaNemeckoAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu