Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Rusku sa schyľuje k ďalšiemu pokusu o prevrat! Teraz naberáme na sile, hovoria partizáni

prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a cvičenie partizánov Légia Sloboidného Ruska Zobraziť galériu (2)
prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a cvičenie partizánov Légia Sloboidného Ruska (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo, Twitter/Freedom of Russia Legion)

MOSKVA – Vojna na Ukrajine sa pomaly presúva do Ruska. Slová prezidenta Volodymyra Zelenského sa zdajú byť čoraz viac reálnejšie. Vladimir Putin nie je schopný svojou agresívnou politikou a taktikou boja dosiahnuť stanovené ciele. Každým dňom stráca ruská armáda na sile. Ruskí partizáni posilňujú svoje rady a pripravujú sa na podobnú operáciu, o akú sa pokúsili wagnerovci.

archívne video

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Ruskí partizáni z Légie Slobodného Ruska (LSR) ostreľovali v máji tohto roku ruskú Belgorodskú oblasť z územia Ukrajiny. Od tej doby sa utiahli a čakajú. Podľa hovorcu LSR Alexeja Baranovského, cituje Unian, posilňujú svoje rady a pripravujú sa na podobnú cestu do Moskvy, akú mala v pláne Wagnerova skupina. 

"Dali sme si taktickú prestávku. Teraz sa pokúšame o zvýšenie počtu našich radov. Po útoku na Belgorodskú oblasť sa ozvalo mnoho dobrovoľníkov, ktorý by nás radi posilnili. Proces prijímania je však pomalý," povedal s tým, že si musia dávať pozor na špiónov v službách Kremľa. Práve preto musia noví muži podstúpiť prísne a dôkladné kontroly, ktoré zahrňujú psychotesty aj test na detektore lži.  

Prigožin to rozbehol

Veľkou inšpiráciou bola pre LSR Wagnerova skupina, ktorá sa v júni vzbúrila a na čele s generálom Jevgenim Prigožinom začala postupovať na Moskvu. Aj keď trvala len jeden deň, LSR to brala ako znamenie. "Bolo to pre nás veľmi dôležité. Potrebovali sme zistiť, ako na situáciu zareagujú ruské bezpečnostné zložky. Z našej strany spravili to najlepšie, čo mohli. Nekládli žiadny odpor. Prigožin sa dostal k vytúženému cieľu, ale na nezaútočil. Pre nás to znamená, že dosiahnuť Moskvu nie je nereálne. Plánujeme niečo podobné," priblížil Baranovskij. 

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (2)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: SITA)

Spoločný útok

Ako ďalej uviedol, LSR musí počkať na Ukrajinu. Pokiaľ podľa Baranovského zaútočí na Krym, môžu začať s akciou proti Putinovi. "Tento spoločný útok na dvoch frontoch bude znamenať kolaps  vládnej garnitúry v Kremli. Práve preto podnikneme výlet do Moskvy až po kroku Ukrajincov. Pripravujeme sa na tento okamih, naďalej posilňujeme svoje rady," vysvetlil s tým, že čím bližšie budú k Moskve, tým viac nespokojných Rusov sa k nim pridá. 

Šéf ukrajinskej rozviedky Kirill Budanov sa k operácii na Krym vyjadril, že začne už čoskoro. LSR navyše dúfa, že pri svojom postupe narazí na wagnerovcov. "Prigožin vie, čo robí. Bude s nami bojovať. Keď vyhrá, povie, aký je veľký vlastenec. Keď prehrá, tiež to bude pre neho výhra, pretože bude hlásať, že vždy bol proti ruskej agresii na Ukrajine," povedal hovorca LSR. 

Ďakujú Ukrajine

Légia Slobodného Ruska sa začala formovať od prvých dní ruskej invázie na Ukrajinu. Tvoril ju prevažne ruský personál, ktorý odmietal na Ukrajine bojovať. Baranovskij vysvetlil, že sa im vzdali, no spočiatku nevedeli, čo s nimi urobiť. Napokon bol prijatý zákon, ktorý umožňoval ruským občanom zapojiť sa do boja na strane Ukrajiny. LSR tvrdí, že Rusi už nepodporujú Putina ako kedysi. Len zhruba 10 až 15 percent Rusov chce na Ukrajine ďalej bojovať. Rovnaký počet je však výslovne proti. 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinPartizániVojna na UkrajineWagnerovciLSRAlexej BaranovskijLégia Sloboda Ruska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu