Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoštyridsiaty piaty (20. augusta 2023)

Volodymyr Zelenskyj a Mark Rutte Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj a Mark Rutte (Zdroj: Twitter/NEXTA)

KYJEV/MOSKVA - Holandský premiér Mark Rutte v nedeľu povedal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Holandsko a Dánsko poskytnú Ukrajine stíhačky F-16. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 542

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 542 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Ukrajina dostane prvú várku F-16 pred Novým rokom, tvrdí dánska premiérka.

21:15 Vysokopostavení ruskí bezpečnostní predstavitelia trvajú na tom, že Putin by mal zmeniť vojenské vedenie, zaviesť stanné právo a začať všeobecnú mobilizáciu.

20:30 Zelenskyj vylučuje, že sa vzdá ukrajinského územia výmenou za mier.

20:00 Dánska premiérka Mette Frederiksenová v nedeľu oznámila, že jej krajina daruje Ukrajine dovedna 19 stíhačiek F-16. Vyjadrila sa tak po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Holandský premiér Mark Rutte už skôr ohlásil, že Amsterdam aj Kodaň poskytnú Ukrajine takého stíhačky. Zelenskyj bol totiž v nedeľu najskôr na návšteve Holandska, odkiaľ sa presunul do Dánska.

19:20 Ruská generálna prokuratúra podala žalobu na miliardára Andreja Melničenka, ktorý je na čele ruského rebríčka Forbes.

18:50 7 ľudí je v kritickom stave po ruskom útoku na Kupiansk.

18:00 Podľa holandského premiéra Marka Rutteho má Holandsko k dispozícii celkovo 42 lietadiel F-16, zatiaľ je však predčasné povedať, či všetky budú odovzdané Ukrajine.

17:40 Srbsko zvýši dodávky ruského zemného plynu do Maďarska, ak Ukrajina ukončí dohodu s Ruskom o tranzite plynu. Uviedol to v nedeľu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.Szijjártó informoval, že srbský prezident Aleksandar Vučić na stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v Budapešti ho ubezpečil, že Srbsko bude schopné dodávať viac ruského plynu do Maďarska, ak Kyjev odmietne predĺžiť dohodu, ktorá umožňuje tranzit komodity cez územie Ukrajiny.

17:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po krátkej návšteve Holandska v nedeľu pricestoval do Dánska. Zelenskyj napísal, že naplánované má stretnutia s premiérkou Dánska Mette Frederiksenovou, dánskou kráľovskou rodinou a poslancami dánskeho parlamentu.

17:00 Okupanti zasiahli delostrelectvom Kupiansk. Jedenásť civilistov bolo zranených, sedem z nich je vo vážnom stave.

16:15  Holandský premiér Mark Rutte v nedeľu povedal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Holandsko a Dánsko poskytnú Ukrajine stíhačky F-16. Rutte na holandskej leteckej základni povedal, že stíhačky budú na Ukrajinu dodané, keď budú splnené bližšie nešpecifikované podmienky. Vyjadril sa tak dva dni po tom, ako Spojené štáty odobrili dodanie stíhačiek F-16 z Dánska a Holandska na Ukrajinu.

15:45 Na sociálnej sieti sa objavili fotografie bombardéra Tu-22M3 zničeného včera po útoku dronu na vojenské letisko v Soltsy v Novgorodskej oblasti.

15:10 V Belgorode sú počuť výbuchy, informovali miestne médiá.

 13:50 V Murmansku muž, ktorý sa nazýval účastníkom „špeciálnej vojenskej operácie“, zaútočil na skupinu mladých dievčat v domnení, že sú proti vojne.

13:42 Velenie ruských vzdušných a kozmických síl je pravdepodobne pod silným tlakom, aby zlepšilo protivzdušnú obranu nad západnou časťou Ruskej federácie. Vo svojej zvodke o vývoji vojny na Ukrajine to píše britské ministerstvo obrany.

13:35 Ruská armáda ostreľovala neaktívnu nemocnicu v Charkovskej oblasti. Zomrel muž.

13:10 Takto teraz vyzerá Rusmi zničená Kakhovka.

12:40  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu oznámil, že pricestoval na návštevu Holandska. Informuje správa agentúry AFP. Lietadlo so Zelenským pristálo na vojenskom letisku v Eindhovene okolo poludnia, povedal hovorca holandskej vlády. Táto návšteva prichádza po tom, ako Spojené štáty schválili dodanie stíhačiek F-16 z Dánska a Holandska na Ukrajinu.

12:20 Ruská sonda Luna-25 stroskotala na povrchu Mesiaca.

12:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu prisľúbil tvrdú odvetu za ruský raketový útok na centrum severoukrajinského mesta Černihiv, pri ktorom v sobotu zahynulo sedem ľudí a vyše sto ďalších bolo zranených. "Som si istý, že naši vojaci odpovedia Rusku za tento teroristický útok. Reagovať (budú) hmatateľne," povedal Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom v nedeľu v skorých ranných hodinách na záver návštevy Švédska. 

11:45 V Podolsku pri Moskve horí veľký sklad Ozon. Oheň zasiahol 500 metrov štvorcových.

11:00 Ruské úrady tvrdia, že ukrajinské drony v nedeľu na území Ruskej federácie podnikli pokusy o útok v troch rôznych regiónoch, pričom zranili päť ľudí a donútili dve moskovské letiská - Vnukovo a Domodedovo -, aby nakrátko odklonili lety.

10:25 Európska únia vážne zvažuje dotovanie prepravy ukrajinského obilia cez okolité krajiny. Informovala o tom cez víkend na svojom spravodajskom portáli poľská rozhlasová stanica Poľské Rádio s odvolaním sa na zistenia svojej bruselskej spravodajkyne.

10:10 Ukrajinský export plodín klesol o tretinu po obnovení blokády Čierneho mora zo strany Ruska, píše Bloomberg.

9:30 V okupovanom Donecku bola ulica pomenovaná po Darji Dugine, ktorá bola zabitá pred rokom.

9:05 Objavila sa fotografia zosnulej šesťročnej Sophie, ktorá zomrela v dôsledku ruského raketového útoku na Černihiv.

8:35 Nedávne ukrajinské vojenské zisky v blízkosti hraníc Doneck-Záporoží a v západnej Záporožskej oblasti sú pravdepodobne "takticky významné", napísal ISW vo svojej správe z 19. augusta.

8:00 Ruské sily zaútočili na Nikopol ťažkým delostrelectvom 19. augusta, pričom zranili 74-ročnú ženu, informoval gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak v Telegrame.

7:30 Volodymyr Zelenskyy sa stretol so švédskym kráľom Carlom XVI. Gustafom a kráľovnou Silviou.

7:00 YouTuber MrBeast zverejnil video, ktoré ukazuje územie Ukrajiny bez Krymu.

6:25 Plánované dodanie západných stíhačiek F-16 Ukrajine pravdepodobne potrvá ešte mesiace, no podľa informácií z Kyjeva sa výcvik ukrajinských pilotov už začal. Informuje agentúra DPA.

6:00 "Čína pomáha vyzbrojiť Rusko helikoptérami, dronmi, optickými zameriavačmi a kľúčovými kovmi používanými v obrannom priemysle,“ píše The Telegraph.

Päť ľudí zranili úlomky skla

"Podľa predbežných informácií sa zrútil na strechu budovy železničnej stanice, po čom na streche vznikol požiar," uviedol gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt v aplikácii Telegram. Dodal, že päť ľudí zranili úlomky skla, pričom na miesto dorazili pohotovostné služby. Tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť. Kursk sa nachádza približne 90 kilometrov od ukrajinskej hranice.

DPA tiež informovala, že moskovské letiská Vnukovo a Domodedovo v noci na nedeľu dočasne zastavili odlety a pristátia. Uviedol to zástupca leteckej dopravnej služby pre ruskú štátnu agentúru Tass. Dôvod nebol bezprostredne známy. V poslednom čase však bola ruská metropola opakovane cieľom ukrajinských dronov. Pri útokoch opakovane obmedzovali aj leteckú dopravu.

Moskva znova hlási odvrátenie dronového útoku

V ruskom hlavnom meste Moskva v noci na nedeľu podľa oficiálnych údajov znova odvrátili dronový útok. Uviedol to starosta Sergej Sobianin, informovali agentúry DPA a AFP. Sobianin na platforme Telegram písal o "pokuse vletieť dronom do Moskvy z južného smeru", ktorý zmarila protivzdušná obrana. Ďalšie podrobnosti neuviedol. Vyjadrenie nebolo možné nezávisle overiť.

Štátna tlačová agentúra TASS predtým informovala, že v noci dočasne zastavili odlety a prílety na moskovských letiskách Vnukovo a Domodedovo. Odvolávala sa na zástupcu letových prevádzkových služieb, ktorý vtedy dôvod nespresnil. Ruská metropola je v poslednom čase opakovane cieľom ukrajinských dronov, naposledy odvrátenie takéhoto útoku oznamovala v piatok ráno. Pri útokoch opakovane obmedzovali aj leteckú dopravu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na ukrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu