Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Brazílsky prezident žiada o pomoc: Svet musí chrániť a rozvíjať Amazóniu

Luiz Inácio Lula da Silva
Luiz Inácio Lula da Silva (Zdroj: TASR/AP Photo/Andre Penner, File)

BRAZÍLIA - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva vyhlásil, že "svet musí pomôcť" Brazílii chrániť Amazóniu. S týmto apelom vystúpil pred budúcotýždňovým summitom o tomto najväčšom dažďovom pralese na svete, ktorý je kľúčovým prvkom pri ochrane pred zmenou klímy na Zemi.

"Vieme, že máme povinnosť presvedčiť svet, že investovať sa oplatí, ak ide o záchranu (amazonského) dažďového pralesa," povedal Lula da Silva podľa agentúry AFP na stretnutí s medzinárodnými médiami. "Svet nám musí pomôcť chrániť a rozvíjať Amazóniu," povedal brazílsky prezident v odpovedi na otázku, ako vyvážiť potrebu hospodárskeho rozvoja v amazonskom regióne s ochranou pralesa.

archívne video Amazonská dystopia: Bolsonaro posunul ničenie pralesa na vyššiu úroveň

Amazonská dystopia: Bolsonaro posunul ničenie pralesa na vyššiu úroveň (Zdroj: World Press Photo)

Pôjde o prvé stretnutie osemčlennej Organizácie

Lula a vedúci predstavitelia ďalších krajín s územím v rozľahlej Amazónii sa majú na budúci týždeň stretnúť v brazílskom meste Belém, aby sa zaoberali vypracovaním stratégií na ochranu dažďového pralesa, ktorý je veľmi poškodzovaný odlesňovaním. Pôjde o vôbec prvé stretnutie osemčlennej Organizácie zmluvy o spolupráci v Amazónii od roku 2009.

Podľa oficiálnych údajov odlesňovanie na 60 percentách územia Amazónie, ktoré pripadá Brazílii, kleslo od januára do júna, teda za prvých šesť mesiacov Lulovho funkčného obdobia, medziročne o 33,6 percenta. Ničenie dažďových pralesov v Brazílii sa výrazne zintenzívnilo za vlády Lulovho krajne pravicového predchodcu Jaira Bolsonara, ktorý bol v úrade v rokoch 2019-22. V porovnaní s predchádzajúcim desaťročím odlesňovanie za Bolsonarovej vlády ročne vzrástlo o viac ako 75 percent.

Lula na stretnutí s novinármi uviedol, že plánuje spolupracovať s ostatnými lídrami povodia Amazonky s cieľom vymieňať si poznatky z výskumu biodiverzity regiónu a hľadať spôsoby, ako umožniť miestnym obyvateľom "pracovať bez toho, aby ničili" tamojší krehký ekosystém.

Viac o téme: Ochrana Luiz Inácio Lula da SilvaAmazónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu