Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Egypťania vo veľkom bojujú so žralokmi: Môže to ovplyvniť turizmus v krajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HURGADA - Po júnovej tragédii, keď v egyptskej Hurgade usmrtil žralok mladého Rusa, sa rozmáha nový trend. Egypťania vo veľkom lovia a zabíjajú žraloky. So svojimi "úspechmi" sa potom chvália na verejnosti. Odborníci však varujú, že to je nebezpečné, pretože to ovplyvňuje život v Červenom mori. Nakoniec to môže ovplyvniť aj cestovný ruch v krajine.

O narastajúcom trende lovu žralokov informoval denník Middle East Eye. "Tento žralok sa ma pokúsil napadnúť. Ale Egypťanov nikto nedostane," pochválil sa na sociálnej sieti Egypťan držiac v rukách mladého žraloka. Toto video pritom nie je ojedinelé. Medzi Egypťanmi sa množia podobné príspevky na internete.

Šokujúca tragédia: Mladého plavca roztrhal žralok (Zdroj: Profimedia)

Odborníci však varujú, že takéto konanie môže vážne ohroziť ekosystém Červeného mora. "Chytanie a zabíjanie žralokov devastuje morský život. Je zrejmý nárast týchto prípadov, ktoré sú hanebné a nebezpečné," upozornil ochranca morského života Ehab Hamdi.

Podobný názor má aj profesorka z egyptského oceánografického inštitútu Sarah Mehanová: "Je to niečo, čo povedie k nerovnováhe v morskom ekosystéme. Žraloky sú jeho kľúčovou súčasťou." Odborníci varujú, že následky zabíjania týchto morských dravcov pocítia aj ľudia.

Lákadlom pre turistov je práve bohatý morský život v Červenom mori a príjmy z cestovného ruchu sú pre Egypt veľmi dôležité. Krajina je obľúbeným cieľom dovolenky aj pre Slovákov. Môžu obdivovať koraly a celý podmorský život.

Koralové útesy podľa organizácie Living Oceans Foundation majú pritom jednu zaujímavú vlastnosť. Dobre zášajú otepľovanie vody. Najviac im tak ubližuje ľudská činnosť, ku ktorej patrí napríklad nadmerný rybolov či znečisťovanie mora.

Viac o téme: LovŽralokyEkosystémEgyptHurgada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu