Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Obrovský škandál na Ukrajine: Vojaci namiesto služby vlasti stavali rok svojmu nadriadenému dom

Poschodový dom, ktorý vojaci postavili svojmu veliteľovi namiesto službe vlasti Zobraziť galériu (2)
Poschodový dom, ktorý vojaci postavili svojmu veliteľovi namiesto službe vlasti (Zdroj: Oficiálny web ukrajinského štátneho úradu pre vyšetrovanie/dbr.gov.ua)

KYJEV – Zástupca veliteľa práporu v ukrajinskom meste Odesa je obvinený zo spáchania trestného činu zneužitia a prekročenia služobných právomocí. Vojakom vydal rozkaz, aby mu namiesto boja postavili poschodový dom s točitým schodiskom.

Prezidentka a premiér po rokovaní Bezpečnostnej rady uistili verejnosť, že k žiadnemu policajnému prevratu nedochádza (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vojakom tak vyplácal rovnakú mzdu, akú by dostali za vojenskú službu, informovala oficiálna webová stránka ukrajinského Štátneho úradu pre vyšetrovanie. Podľa dostupných informácií sa kuriózny prípad stal minulý rok v auguste. Zástupca veliteľa vojenského útvaru vydal svojim vojakom rozkaz, aby namiesto boja a obrany vlasti mu postavili neďaleko mesta Odesa poschodový dom s točitým schodiskom.

Dvojposchodový dom neďaleko mesta Odesa s točitým schodiskom
Zobraziť galériu (2)
Dvojposchodový dom neďaleko mesta Odesa s točitým schodiskom  (Zdroj: Oficiálny web ukrajinského štátneho úradu pre vyšetrovanie/dbr.gov.ua)

Zo štátnej kasy tak každý mesiac prichádzala vojakom mzda, tak ako ostatným vojakom v boji. Vyšetrovatelia zistili, že škoda presiahla dva milióny hrivien, takmer 50 000 eur. Štátny úrad pre vyšetrovanie nezverejnil meno veliteľa, no na súde si už údajne vypočul obvinenie zo spáchania trestného činu zneužitia a prekročenia služobných právomocí. Veliteľovi hrozí trest odňatia slobody vo výške 12 rokov. Správa však neuvádza, či za priestupok boli potrestaní aj „stavbári“.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaUkrajina v krízeTrestný čin zneužitia a prekročenia služobných právomocí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu