Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mrazivé slová Lukašenka! Wagnerovci by mohli zaútočiť na Poľsko: Toto je údajne dôvod, prečo tak neurobili

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko Zobraziť galériu (2)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/AP/Maxim Guchek/BelTA)

MINSK/PRAHA - Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok označil za žart svoje slová o tom, že žoldnieri Wagnerovej skupiny, ktorí sa nachádzajú v Bielorusku, majú v pláne "vyraziť na exkurziu" do Poľska. Tento citát si viacerí komentátori - aj na Západe - vysvetlili ako náznak ozbrojenej provokácie voči Poľsku, uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

"Žartoval som, že wagnerovci si medzi sebou hovoria: Poďme na exkurziu do Rzeszówa," povedal Lukašenko v utorok v príhovore v Brestskej oblasti na západe Bieloruska. Ako je známe, v poľskom meste Rzeszów je letisko, kam sa dodáva vojenská technika a zbrane vyčlenená Západom pre Ukrajinu, kam následne putujú pozemnou cestou.

Video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 524

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 524 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Neskôr však Lukašenko v tom istom príhovore vyjadril presvedčenie, že wagnerovci by skutočne mohli zaútočiť na Poľsko a že od tohto zámeru ich zdržiavajú len bieloruské úrady a bezpečnostné zložky. "Keby nás nebolo, už by tam prenikli a prevalcovali by ten Rzeszów a Varšavu...Preto mne nemajú čo vyčítať, ďakovať by mi mali," povedal bieloruský vodca.

Žoldnieri sa nikde nepresunuli

Lukašenko sa vyjadril aj k nedávnemu vyhláseniu poľského premiéra Mateusza Morawieckého, že viac ako 100 žoldnierov sa presunulo na hranice Poľska a Litvy, do tzv. koridoru Suwalki, a pripravujú provokácie. "Žiadne oddiely Wagnerovej skupiny v počte 100 ľudí sa sem nepresunuli. A ak aj, tak len preto, aby odovzdali bojové skúsenosti brigádam, ktoré sú sústredené v Breste a Hrodne," povedal Lukašenko s tým, že wagnerovci cvičia bieloruských vojakov zadarmo a že Bielorusko koridor Suwalki "ani nepotrebuje".

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (2)
Mateusz Morawiecki  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, File)

Suwalský koridor je oblasť spájajúca Poľsko a Litvu, široká necelých 100 kilometrov. Na severozápade od neho sa nachádza ruská Kaliningradská oblasť, na juhovýchode územie Bieloruska. V rôznych publikáciách o hypotetickom ozbrojenom konflikte medzi Ruskom a NATO sa často uvádza, že Rusko by odrezaním tohto koridoru mohlo izolovať pobaltské štáty od Poľska, a tým vo všeobecnosti aj od celej západnej Európy. Bieloruský líder tiež uviedol, že do Bieloruska už bola privezená viac ako polovica ruských jadrových zbraní, ktoré sa plánujú rozmiestniť na jeho území.   

Viac o téme: PoľskoBieloruskoAlexandr LukašenkoWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu