Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodvadsiaty siedmy (2. augusta 2023)

Ruský nočný útok na sklady plné obilia Zobraziť galériu (4)
Ruský nočný útok na sklady plné obilia (Zdroj: Twitter/The Kyiv Independent)

KYJEV/MOSKVA - Rusko zničilo takmer 40.000 ton obilia pri útoku v noci na stredu v juhoukrajinských prístavoch na Dunaji, oznámil počas dňa ukrajinský minister pre infraštruktúru Olexandr Kubrakov. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 524

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 524 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Trestné konanie začaté proti teroristovi Igorovi Strelkovovi-Girkinovi bolo klasifikované ako "prísne tajné".

21:15 Podľa vedeckých modelov by vážna jadrová havária v Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny pravdepodobne mala vplyv na prírodu a poľnohospodárstvo v susedných krajinách. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vo Viedni zverejnil rakúsky jadrový expert Nikolaus Müllner. Müllnerov model naznačuje, že oblasť v okruhu 20 až 30 kilometrov od ZAES okupovanej Ruskom by bola pravdepodobne kontaminovaná céziom a museli by ju vyhlásiť za zakázanú zónu.

20:45 V auguste môžu prísť do Maďarska ďalší ukrajinskí vojnoví zajatci, napísal v stredu nemecký denník Der Tagesspiegel s odvolaním sa na ukrajinské spravodajské zdroje. V júni sa prostredníctvom ruskej pravoslávnej cirkvi z Ruska do Maďarska dostalo 11 ukrajinských vojnových zajatcov, ktorých maďarská vláda označovala za "podkarpatských vojnových zajatcov". Nemecký denník podľa servera hvg.hu v tejto súvislosti podotkol, že od vypuknutia vojny to bolo prvýkrát, čo sa ukrajinská strana nezúčastnila na výmene zajatcov.

20:00 Začiatkom júna bolo 11 ukrajinských zajatcov presunutých z Ruska do Maďarska.

19:20 Paríž v stredu obvinil Moskvu zo zámerného ohrozovania svetovej potravinovej bezpečnosti. Reagoval tak na ruské útoky proti infraštruktúre v ukrajinskom prístave na Dunaji. "Rusko zasa zámerne ohrozilo svetovú potravinovú bezpečnosť ničením infraštruktúry nevyhnutnej pre vývoz obilia," uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň obvinilo Moskvu, že "len presadzuje vlastné záujmy na úkor najzraniteľnejších obyvateľov" a vyháňa do výšky ceny poľnohospodárskych produktov.

19:15 Poľský prezident Andrzej Duda v stredu oficiálne podpísal pozmenenú verziu zákona, ktorý zriadi výbor na vyšetrenie ruského vplyvu. V pôvodnej verzii zákona, ktorú okrem opozície kritizovala aj EÚ a USA, mal mať výbor právomoc vylúčiť z verejných funkcií politikov, ktorí konali pod ruským vplyvom medzi rokmi 2007 a 2022.

18:30 Putin udelil matke Ramzana Kadyrova "Rád cti".

18:15 Ukrajinská pohraničná služba ukázala zábery zo zostrelenia dvoch šahedov v noci nadnes.

17:45 Rádio Liberty zverejňuje fotografie z Kyjeva po nočnom útoku.

16:45 Rusko zničilo takmer 40.000 ton obilia pri útoku v noci na stredu v juhoukrajinských prístavoch na Dunaji, oznámil počas dňa ukrajinský minister pre infraštruktúru Olexandr Kubrakov.

"Rusi útočili na sklady a obilné silá - zničených bolo takmer 40.000 ton obilia," napísal Kubrakov v anglickom príspevku na sociálnych sieťach. Minister dodal, že obilie bolo určené pre niektoré africké krajiny, Čínu a Izrael. Obvinil Rusko z využívania iránskych dronov na útoky.

16:00 Pri ruskom útoku na nemocnicu v juhoukrajinskom meste Cherson v utorok zahynul lekár. Ministerstvo obrany v stredu zverejnilo jeho meno a ďalšie podrobnosti. Obeťou ruského útoku sa stal mladý otolaryngológ Dmytro Bilyj. "Zabili ho v utorok, v prvý deň v práci po dokončení odbornej stáže, keď ruskí teroristi ostreľovali mestskú nemocnicu v Chersone," uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. "Od nášho oslobodenia Chersonu neprejde jediný deň bez (ruského) útoku na toto mesto," dodalo.

15:00 V Odese sa dnes konal pohreb policajta Jurija Kovaša, ktorý zomrel pri obrane Ukrajiny v Chersonskej oblasti.

14:30 Ukrajine sa podarilo vrátiť ďalších desať detí z nútenej deportácie.

14:00 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že Turecko bude naďalej vyvíjať intenzívne úsilie a diplomaciu v záujme pokračovania Čiernomorskej iniciatívy na bezpečný vývoz obilia vypestovaného na Ukrajine.

13:35 Za účasti viac ako 30 bojových lodí a člnov a približne 6000 vojakov sa v stredu v Baltskom mori začalo ruské námorné cvičenie Oceánsky štít 2023. Podľa agentúry AFP o tom informovalo ruské ministerstvo obrany s tým, že cieľom cvičenia je preveriť pripravenosť na obranu záujmov Ruska v tejto operačne dôležitej oblasti.

13:05 Bojovníci Wagnerovej skupiny nepredstavujú žiadnu priamu hrozbu pre Poľsko ani iných spojencov NATO, informoval Hlas Ameriky s odvolaním sa na hovorcu Rady národnej bezpečnosti USA Johna Kirbyho.

12:30 UNESCO uvádza , že od začiatku vojny bolo poškodených 274 kultúrnych predmetov v 14 regiónoch Ukrajiby. Ku koncu júla je známych poškodených 117 náboženských pamiatok, 27 múzeí, 98 historických budov, 19 pamiatok, 12 knižníc a archívov.

11:25 Mnoho väzňov v provizórnych Rusmi spravovaných väzniciach v okupovanej časti Ukrajiny bolo vystavených mučeniu a sexuálnemu násiliu. V dnes zverejnenom zhrnutí doterajších poznatkov z vyšetrovania to podľa agentúry Reuters uviedol medzinárodný tím odborníkov Mobile Justice Team, zriadený spoločnosťou špecializujúcou sa na humanitárne právo Global Rights Compliance.

11:20 Turkménska štátna letecká spoločnosť v stredu dopoludnia pozastavila všetky letecké spojenia s Moskvou z bezpečnostných dôvodov. Rozhodla sa tak po nedávnych útokoch ukrajinských dronov na ruskú metropolu. Informuje agentúra Reuters a denník The Guardian.

11:10 Útok dronmi, ktorý ruská armáda podnikla v noci na stredu, spôsobil v ukrajinskom prístave Izmajil v delte Dunaja "vážne" škody. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú prokuratúru.

10:45 Český prezident Petr Pavel od marcového nástupu do funkcie povolil doteraz celkovo 14 Čechom, aby sa zapojili do bojov na Ukrajine. Celkovo tak má súhlas hlavy štátu už 146 českých občanov, predchádzajúce žiadosti schválil ešte bývalý prezident Miloš Zeman. Informuje server iRozhlas .

Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe
Zobraziť galériu (4)
Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

10:35 Počas 17 mesiacov vojny na Ukrajine sa invalidmi stalo od 20.000 do 50.000 Ukrajincov, ktorí v dôsledku zranenia zostali bez jednej alebo viacerých končatín. Ide o údaj porovnateľný s počtom amputácií vykonaných počas prvej svetovej vojny. S odvolaním sa na odhad najväčšieho svetového výrobcu protéz končatín - nemeckej spoločnosti Ottobock - a jej partnerov v sektore zdravotníctva o tom napísal denník The Wall Street Journal (WSJ) citovaný stanicou Rádio Sloboda (RFE/RL).

9:45 Ľudia na Kryme hlásia výbuchy v blízkosti Simferopolu.

 

9:00 Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok označil za žart svoje slová o tom, že žoldnieri Wagnerovej skupiny, ktorí sa nachádzajú v Bielorusku, majú v pláne "vyraziť na exkurziu" do Poľska.  Tento citát si viacerí komentátori - aj na Západe - vysvetlili ako náznak ozbrojenej provokácie voči Poľsku, uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

8:30 Trosky dronov dopadli v okrese Buchansky v kyjevskej oblasti. Na mieste nie sú hlásené žiadne obete.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu