Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hrôzostrašný prípad! Američanka dostala doživotie za vraždu svojich detí: Tvrdí, že je s nimi v kontakte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Sudca v americkom štáte Idaho v pondelok uložil doživotie 50-ročnej žene v prípade trojnásobnej vraždy, ktorý niesol črty činu náboženskej sekty a zahŕňal bizarné výpovede o premene ľudí v zombie či rozpútaní apokalypsy. Informovala o tom agentúra AP. Lori Vallowová Daybellová bola odsúdená za vraždu svojich dvoch detí a ženy, ktorú brala ako milostnú rivalku. Sama vinu odmieta a tvrdí, že komunikuje s dušami zosnulých.

Verdikt uzatvára jednu časť spletitej kauzy, ktorá zahŕňa tiež manžela odsúdeného Chada Daybella, štvrté úmrtie v Arizone a jeden pokus o vraždu v tom istom štáte. Násilné činy sa začali v roku 2019 v čase, keď sa Daybell a jeho súčasná manželka rozhodli po niekoľkých predchádzajúcich manželstvách začať spoločný život na východe Idaha. Vallowová Daybellová tam bola súdená za vraždu sedemročného syna Joshuu a 16-ročnej dcéry Tylee a sprisahanie s manželom za účelom vraždy jeho predchádzajúcej ženy Tammy Daybellovej.

Archívne video: Muž je obvinený z vraždy, v pátraní pomáhali svedkovia

Muž je obvinený z vraždy, v pátraní pomáhali svedkovia (Zdroj: Policie České republiky)

Nepredstaviteľný čin

"Je to najviac nepredstaviteľný typ vraždy, keď matka zabije svoje vlastné deti. A to je presne, čo ste urobili," povedal sudca Steven Boyce, keď oznamoval doživotný trest bez nároku na podmienečné prepustenie. Joshua a Tylee boli naposledy videní živí v septembri 2019 a ich telá sa našli v roku 2020 zakopané pri Daybellovom dome. BBC uvádza, že Daybell je autorom niekoľkých apokalyptických kníh voľne založených na myšlienkach Cirkvi Ježiša Krista Svätých posledných dní, čiže mormónov. Špekuluje sa o tom, že s odsúdenou sa spoznal cez skupinu, ktorej členovia sa pripravovali na koniec sveta.

Vallowová Daybellová bola podľa AP opakovane v starostlivosti lekárov, ktorí mali za úlohu psychicky ju pripraviť na súdny proces. Jej právnik Jim Archibald okrem iného uviedol, že žena podľahla "čudnému" svetonázoru svojho manžela. Daybell jej údajne tvrdil, že je "sexuálna bohyňa" a že jej úlohou je pomôcť mu zachrániť svet. Bývalá kamarátka odsúdenej zase na súde vypovedala, že Vallowová Daybellová bola presvedčená, že ľudia v jej okolí vrátane jej detí boli posadnutí zlými duchmi a zmenili sa na "zombie".

Tvrdí, že nevraždila

Matka odmieta, že svoje deti a predchádzajúcu Daybellovu manželku zabila. "Ježiš Kristus vie, že v tomto prípade nebol nikto zavraždený," uviedla v pondelok na súde. Tiež povedala, že ju pravidelne navštevujú duše obetí, ktoré jej povedali, že "neurobila nič zlé". "Vďaka týmto komunikáciám viem úplne iste, že moje deti sú vo svete duchov šťastné a majú čo robiť," citovala ju AP. Právnik Archibald počas procesu naznačil, že za vraždy sú zodpovední Daybell a brat jej klientky Alex Cox.

Cox v júli 2019 zastrelil exmanžela svojej sestry Charlesa Vallowa na predmestí Phoenixu. V prípade nikdy nebol obžalovaný a neskôr zomrel prirodzenou smrťou. Jeho sestra však v Arizone čelí obvineniu z plánovania Vallowovej smrti a tiež z prípravy ďalšieho útoku. V tejto časti prípadu je súdny proces v začiatkoch. Na súd čaká aj Daybell, ktorý v Idahu čelí rovnakým obvineniam spojeným s tromi vraždami. Hlavné pojednávanie je naplánované na začiatok budúceho roka.

Viac o téme: VraždaDoživotieUSANáboženská sekta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu