Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čína obmedzuje vývoz dronov, odvoláva sa na obavy z ich vojenského zneužitia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING – Čína v pondelok oznámila obmedzenia týkajúce s vývozu civilných dronov s dlhým doletom. Odôvodnila ich vojnou Ruska na Ukrajine a obavami, že tieto drony by mohli byť prerobené na vojenské použitie. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Peking má priateľské vzťahy s Moskvou, no zdôrazňuje, že je vo vojne na Ukrajine neutrálny. Podľa niektorých správ by obe strany konfliktu mohli používať drony vyrobené v Číne na prieskum a možno aj útoky. Čína patrí k popredným vývojárom a vývozcom bezpilotných lietadiel. Regulácia vývozu začne platiť od utorka s cieľom zabrániť používaniu dronov na "nemierové účely", uviedlo čínske ministerstvo obchodu.

Archívne video

Útok dronmi na prístav v Sevastopole (Zdroj: Facebook/Mário Simeon)

Obmedzenia sa budú týkať dronov, ktoré môžu lietať mimo dohľadu operátorov alebo zostať vo vzduchu viac ako 30 minút, ktoré nesú zariadenia schopné zhadzovať predmety a ktoré vážia vyše sedem kilogramov. Ministerstvo vo vyhlásení konštatovalo, že neustále rastie riziko úpravy niektorých "vysoko špecifických a vysoko výkonných" civilných dronov na vojenské použitie.

"Od krízy na Ukrajine niektoré čínske spoločnosti (vyrábajúce) civilné drony dobrovoľne pozastavili svoje pôsobenie v oblastiach konfliktov," doplnil čínsky rezort s tvrdením, že USA a západné médiá šíria "falošné informácie" o vývoze čínskych dronov.

Viac o téme: VojnaVývozČínaDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu