Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľsko obvinilo Bielorusko z narušenia vzdušného priestoru dvoma vrtuľníkmi: Minsk to popiera

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitr/NEXTA)

VARŠAVA - Poľsko v utorok obvinilo Bielorusko z narušenia svojho vzdušného priestoru dvoma vrtuľníkmi. Minsk to vzápätí poprel. Informovali o tom portál britskej televízie Sky News a tlačová agentúra AFP.

Poľské ministerstvo obrany vo večernom vyhlásení uviedlo, že po incidente zvýši počet vojakov na svojej východnej hranici s Bieloruskom. Poľsko o incidente s vrtuľníkmi informovalo aj Severoatlantickú alianciu (NATO). "K narušeniu došlo v oblasti Bialowieža a vrtuľníky leteli veľmi nízko, aby sa vyhli zachyteniu radarovými systémami," uviedlo ministerstvo obrany. Zvýšenie počtu vojakov na bieloruskej hranici má zabrániť zintenzívneniu "hybridných akcií" proti Poľsku.

Video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 524

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 524 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že tvrdenia o narušení vzdušného priestoru si "poľská armáda a politické vedenie zase vymysleli, aby odôvodnili" navyšovanie počtu vojakov a vojenského vybavenia blízko bieloruských hraníc.

"Ministerstvo obrany Bieloruskej republiky to vníma v štýle 'jedna babka povedala' a podotýka, že k žiadnemu nerušeniu hraníc vrtuľníkmi Mi-8 a Mi-24 neprišlo," cituje bieloruské ministerstvo obrany agentúry Reuters.

Vyše tisíc vojakov

Na približne 400 kilometrov dlhú hranicu minulý týždeň vyslali vyše 1000 poľských vojakov. Ide o reakciu na prítomnosť ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý v Bielorusku cvičia tamojších vojakov. Bielorusko je tiež spojencom Ruska vo vojne proti Ukrajine.  Poľský premiér Mateusz Morawiecki v sobotu 29. júla vyhlásil, že "100 žoldnierov Wagnerovej skupiny" v Bielorusku sa premiestnilo bližšie k poľskej hranici.

Viac o téme: VrtuľníkyVzdušný priestorPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu