Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodvadsiaty prvý (27. júla 2023)

Prigožin sa stretol s predstaviteľmi Stredoafrickej republiky Zobraziť galériu (9)
Prigožin sa stretol s predstaviteľmi Stredoafrickej republiky (Zdroj: repro foto Twitter/Nexta)

KYJEV - Operácia by v prípade, že sa bude pre ukrajinské sily dobre vyvíjať, mohla trvať dva alebo tri týždne. Za jej účelom sa do oblasti presúvajú tisíce vojakov, z ktorých mnohí boli vycvičení na Západe a až doteraz boli v rezerve. Pentagonu to uviedol denník The New York Times. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 519

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 519 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil historický Katedrálny chrám Premenenia Pána v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa, ktorý bol pred niekoľkými dňami poškodený v dôsledku ruských útokov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

21:39 Bulharsko dnes oznámilo, že Rusko chystá vojenské cvičenie pri jeho výsostných vodách. Kvôli tomu zriadi ruské námorníctvo dočasnú výstražnú zónu, píše bulharská tlačová agentúra BTA. Podľa bulharského ministerstva obrany môže ísť o snahu zabrániť vývozu ukrajinských poľnohospodárskych komodít cez Čierne more po ukončení čiernomorských dohôd.

20:59 Čína podľa amerických tajných služieb pomáha Rusku obchádzať západné sankcie a zrejme mu poskytuje aj vojenské technológie a technológie na dvojaké použitie vrátane takých, ktoré môže využiť pri invázii na Ukrajine. Správu vo štvrtok zverejnil výbor Snemovne reprezentantov pre tajné služby, píše TASR na základe informácií televízie CNN.

19:35 Prekvapivým hosťom na rusko-africkom summite, ktorý momentálne prebieha v Petrohrade, sa zdá byť šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý pred vyše mesiacom zorganizoval vzburu proti ruskému vojenskému veleniu. Vyplýva to z fotografií zachytávajúcich ho s africkými lídrami, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach. Informujú o tom denník The Guardian a stanica Sky News.

19:34 Ukrajinská centrálna banka vo štvrtok znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu, prvýkrát od začiatku ruskej invázie pred viac ako 17 mesiacmi. Kľúčová úroková sadzba sa s účinnosťou od piatka (28. 7.) znižuje z 25 % na 22 %, oznámila banka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

19:26 Ruský diktátor Vladimir Putin povedal africkým lídrom na summite Afrika-Rusko 27. júla, že Rusko je pripravené ponúknuť ich krajinám zadarmo obilie po zablokovaní ukrajinského exportu. Informuje o tom portál NEXTA.

19:17 Európska komisia nemá bezprostredne k dispozícii peniaze, ktorými by mohla pomôcť Ukrajine s dodatočnými výdavkami na vývoz obilia po tom, čo Rusko minulý týždeň odmietlo predĺžiť platnosť dohody o jeho bezpečnej preprave cez Čierne more. S odvolaním sa na svoje zdroje to vo štvrtok napísala agentúra Reuters, uvádza TASR.

18:40 Ukrajinský štátny energetický operátor Ukrenergo sa pripravuje na najhorší scenár budúcej zimy, uviedol 27. júla v Charkove šéf Ukrenerga Volodymyr Kudryckij, informovala Ukrajinská pravda. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

18:37 Ruskí poslanci musia získať povolenie od Šojgu a Gerasimova na cestu do vojnovej zóny. Boli upozornení, že všetky cesty do vojenských jednotiek a divízií musia byť koordinované so šéfom ruského ministerstva obrany Sergejom Šojgu alebo náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom. 

17:32 Ruský prezident Vladimir Putin pripustil, že v uplynulých dňoch došlo k zintenzívneniu bojových operácií ukrajinskej armády. Tvrdí však, že Ukrajinci napriek tomu nezaznamenali postup na žiadnom z frontov, informuje o tom správa stanice Sky News.

17:30 Štátny vyšetrovací úrad 27. júla oznámil, že vedúci vojenského regrutačného úradu v Rivnej oblasti a ďalší vyšší dôstojník boli zadržaní po tom, ako týrali podriadeného. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

17:11 Ruské okupačné orgány na Kryme zakázali civilný prístup na Arabatskú kosu, ktorá spája polostrov s ukrajinskou pevninou, informovala 27. júla agentúra Interfax. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

16:32 Japonskú sudkyňu Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu Tomoko Akaneovú, ktorá sa podieľala na vydaní zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú detskú ombudsmanku Mariju Ľvovovú-Belovovú, zaradilo ruské ministerstvo vnútra na svoj zoznam hľadaných osôb podozrivých z trestných činov. Informuje o tom správa stanice CNN.

16:11 27. júla 1990 bola prijatá Deklarácia o suverenite Bieloruska V prvých rokoch po rozpade ZSSR sa tento deň oslavoval ako Deň nezávislosti Bieloruska, kým Lukašenko nepresunul hlavný štátny sviatok na 3. júla. 

15:43 Ukrajinský parlament predĺžil vo štvrtok platnosť trvania stanného práva, ako aj mobilizáciu do armády o ďalších 90 dní. Správa je prevzaná z agentúry DPA. Za predĺženie stanného práva hlasovali dve tretiny poslancov 450-členného parlamentu (Verchovnej rady). Oznámili to viacerí poslanci na svojich účtoch v aplikácii Telegram. Obe uvedené opatrenia tak zostanú v platnosti do polovice novembra.

15:34 Ukrajinským jednotkám sa v rámci väčšej operácie, ktorá bola súčasťou prebiehajúcej protiofenzívy, podarilo v stredu prelomiť ruské obranné pozície pri obri Robotyne v Záporožskej oblasti. Celkový úspech tejto operácie však zostáva nejasný, uviedli vo štvrtok analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Informujeme s odvolaním sa na štvrtkovú správu stanice Sky News.

14:41 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že prekazila plánovaný "teroristický útok" na jednu zo svojich vojenských lodí čiernomorskej flotily. Zároveň zadržala ruského námorníka, ktorý mal pri sebe dve podomácky vyrobené výbušniny. Podozrivý je aj z vyzradenia štátnych tajomstiev Ukrajine. Z plánovaného útoku Moskva obvinila Kyjev.

14:40 Ruský prezident Vladimir Putin dnes na okraj rusko-afrického summitu uviedol, že boje v Záporožskej oblasti, kde ležia Tokmak a Melitopol, naozaj zintenzívnili. Putin zároveň tvrdil, že ukrajinská strana nie je vo svojich operáciách úspešná a má vysoké straty. Podobné tvrdenia nemožno v podmienkach vojny nezávisle overiť.

14:22 Ruská tajná služba oznámila zatknutie príslušníka ruského námorníctva, ktorý sa podľa nej s pomocou výbušnín chystal zaútočiť na loď ruskej Čiernomorskej flotily. Vojak podľa nej pracoval pre ukrajinskú rozviedku. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

13:50 Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol vo štvrtok šiestim africkým krajinám obilie zadarmo. K tomuto kroku pristúpil krátko po tom, ako Rusko odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody. Informuje správa agentúry AFP.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (9)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP)

13:30 Ruský súd uložil 15 ročný trest odňatia slobody dvom údajným ukrajinským špiónom. Oznámila to Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), informuje štvrtková správa stanice Sky News citujúca z ruských štátnych médií.

12:50 Najvyššia rada podporila rezignáciu Oleksandra Tkačenka z postu ministra kultúry Ukrajiny.

12:30 Pri štvrtkovej havárii vrtuľníka v ruskom Altajskom kraji ležiacom v západnej časti Sibíri zahynulo šesť ľudí. S odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie o tom informovala agentúra AFP.

11:55 Rusko odmietlo vystúpiť na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) zvolanom v reakcii na nedávne ruské útoky na ukrajinské prístavné mesto Odesa. Informuje stanica Sky News a agentúra AP.

11:40 "Carlson", militant z oddielu Akhmat a majiteľ ďalšieho Z-kanálu bol zlikvidovaný v blízkosti Klishchiivka.

11:15 Šéf Wagner PMC Jevgenij Prigožin sa stretol v Petrohrade s predstaviteľmi Stredoafrickej republiky v rámci Rusko-Afrického fóra.

10:38 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil mesto Dnipro na juhovýchode Ukrajiny, aby tam rokoval o vojenských dodávkach smerujúcich na front a o vzdušnej obrane. Informuje správa agentúry Reuters.

10:27 Zábery z Klishchiivka v smere do Bakhmutu.

10:10 "V noci (Rusko) podniklo útok na Odeskú oblasť. Cieľom bola infraštruktúra v prístavoch. Rakety Kalibr vypálili Rusi z ponorky v Čiernom mori," uviedol Kiper.

9:46 Na Ukrajine začal hlavný úder ukrajinskej protiofenzívy, pri ktorom sa Ukrajinci pokúsia prelomiť pomyselný pozemný most spájajúci polostrov Krym s ďalšími Ruskom okupovanými územiami na juhu Ukrajiny. S odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov Pentagonu to uviedol denník The New York Times.

9:15 V noci Rusko ostreľovalo región Charkiv. Zomrela 74-ročná žena, ďalšie 4 osoby sa zranili.

8:45 "Spojenci a Ukrajina dôrazne odsudzujú rozhodnutie Ruska odstúpiť od čiernomorskej obilnej dohody a jeho úmyselné snahy o zastavenie ukrajinského poľnohospodárskeho vývozu, na ktorom sú závislé milióny ľudí po celom svete," uviedlo NATO v stredu vo vyhlásení po stretnutí Rady NATO-Ukrajina.

8:30 Sobyanin dal svoju zbraň okupantovi, ktorý ide do vojny.  "Ivan, chcel som odo mňa osobne odovzdať ďalší darček. Toto je moja osobná zbraň, vydal som ti ju znova, nech ti prinesie šťastie," povedal primátor Moskvy.

7:50 Kremeľskí propagandisti šíria toto video a tvrdia, že ho vyrobila nemecká krajne pravicová strana „Alternatíva pre Nemecko“ ako sociálnu reklamu.

7:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom prejave uviedol, že ukrajinská armáda dosiahla v stredu "veľmi dobré výsledky". Zelenskyj sa tým možno odvoláva na najnovší vývoj v okolí dediny Robotyne južne od obce Orichiv - nachádzajúcej sa medzi mestom Záporožie a Berdjansk na pobreží.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (9)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Clodagh Kilcoyne/Pool via AP)

7:35 Ukrajina zrejme spustila novú fázu veľkej ofenzívy na opätovné dobytie území. Informuje o tom The New York Times s odvolaním sa na dva anonymné zdroje z amerického ministerstva obrany. Hovorí sa, že „hlavný ťah“ je na juhovýchode krajiny. Informátori tiež hovoria, že teraz je vhodná chvíľa na ukrajinské útoky, pretože v ruskej armáde sú personálne hádky.

7:10 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval predstaviteľov afrických krajín, ktorí sa zúčastnia na summite Rusko-Afrika v Petrohrade, aby ruského prezidenta Vladimira Putina konfrontovali v súvislosti s rozhodnutím Moskvy nepredĺžiť čiernomorskú obilnú dohodu. Informuje agentúra AFP.

Stretnutie štátov krajín G7
Zobraziť galériu (9)
Stretnutie štátov krajín G7  (Zdroj: SITA/Zhang Xiaoyu/Pool Photo via AP)

6:50 Senát Talianska uznal hladomor ako genocídu Ukrajincov.

6:30 Prezident Spojených štátov Joe Biden nariadil svojej vláde, aby začala informácie o vojnových zločinoch páchaných Ruskom na Ukrajine poskytovať Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) so sídlom v Haagu. Vo štvrtok to uviedla agentúra Reuters, 

Joe Biden
Zobraziť galériu (9)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

6:00 Robotníci začali odstraňovať štátny znak bývalého Sovietskeho zväzu z pamätníka Matka Vlasť v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, ktorý je venovaný víťazstvu nad nacizmom v druhej svetovej vojne. Kladivo a kosák má na pamätníku nahradiť ukrajinský štátny znak – trojzubec. Oznámilo to v stredu ukrajinské ministerstvo kultúry, píše agentúra DPA. 

Cieľom stretnutia bolo prehĺbiť vzťahy

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa v stredu stretol s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom, ktorý je na návšteve Severnej Kórey. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejskú agentúru KCNA. Cieľom stretnutia bolo prehĺbiť vzťahy medzi oboma krajinami, dodala agentúra s tým, že spolu diskutovali "o vojenských otázkach aj regionálnej a medzinárodnej bezpečnosti". Aké vojenské záležitosti riešili, už ale severokórejská agentúra nespresnila.

Kim Čong-un vzal tiež Šojgua na výstavu zbraní, kde mu ukázal najnovšie severokórejské prírastky a predstavil mu plány Pchjongjangu ohľadom rozšírenia vojenských možností krajiny. Na fotografiách z výstavy bolo vidieť, ako Kim pri rozhovore s ruským ministrom gestikuluje, zatiaľ čo sa prechádzajú pozdĺž radu veľkých balistických striel umiestnených na odpaľovacích vozidlách.

Z rokovania NATO sa neočakával zásadnejší výstup

Rada sa stretla po prvýkrát na nedávnom summite NATO vo Vilniuse na úrovni hláv štátov, teraz išlo o jej prvé zasadnutie na úrovni veľvyslancov v Bruseli. Z rokovania sa neočakával zásadnejší výstup, malo ísť skôr o potvrdenie podpory Ukrajine zo strany Severoatlantickej aliancie. 

Čiernomorská obilná dohoda, ktorú podpísalo Rusko aj Ukrajina vlani v júli pod patronátom Turecka a OSN, umožnila v priebehu roka vývoz takmer 33 miliónov ton obilia cez Čierne more aj napriek vojenským operáciám v oblasti. Aj počas vojny si tak Ukrajina za vlaňajšok udržala štatút najväčšieho dodávateľa pšenice do Svetového potravinového programu. Z Ukrajiny pochádzala viac než polovica všetkej pšenice v programe v roku 2022.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu