Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Stovky turistov vrátane detí sa v Turecku nakazili salmonelou: Z ochorenia vinia viacero luxusných hotelov!

Na filmovom festivale v Kralových Varoch sa nakazilo cca 40 ľudí.
Na filmovom festivale v Kralových Varoch sa nakazilo cca 40 ľudí. (Zdroj: Getty Images)

ANTALYA – Britská agentúra pre zdravotnú bezpečnosť vydala varovanie pred salmonelou, ktorá sa rozšírila vo viacerých luxusných tureckých hoteloch poskytujúcich all inclusive balíky. Od 19. júla bolo nahlásených už 241 prípadov.

Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva (UKHSA) tvrdí, že incidenty spolu navzájom súvisia. „U cestovateľov vracajúcich sa z Turecka bolo niekoľko skupín s gastrointestinálnym ochorením, pričom väčšina cestovala z regiónu Antalya,“ uverejnili v tlačovej správe.Turisti uviedli, že boli ubytovaní v rôznych hotelov v Antalyi, pričom jedli jedlá v rámci svojho all inclusive balíka.

Mladíci sa hazardnou jazdou a vandalizmom chválili na internete (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky )

Britské média spomínajú najmä hotelový rezort Rixos Sungate v Antalyi, kde mnohých ľudí, vrátane detí postihla hnačka a vracanie. Viacerým deťom museli nasadiť infúziu a boli hospitalizované v nemocnici, kde zostali na pozorovanie niekoľko dní. Štrnástim rodinám bol potvrdený pozitívny test na salmonelu, E.coli ale aj kampylobakter, uviedli ich právnici. Hostia hotelového komplexu sa sťažovali, že jedlo zostalo v bufetových reštauráciách odkryté, detské hamburgery boli nedopečené, stoly boli špinavé, rovnako ako taniere a príbory.

Salmonela môže byť nebezpečná najmä pre malé deti, starších ľudí ale aj ľudí s oslabenou imunitou. Na základe stoviek hlásení vydala agentúra pre zdravotnú bezpečnosť niekoľko rád, ako sa ochoreniu vyhnúť. Odporúčajú konzumovať iba čerstvé, dôkladne uvarené jedlo, ktoré sa podáva horúce, ovocie, ktoré je možné ošúpať, a pasterizované mliečne výrobky. Pred a po použití toalety je potrebné si dôkladne umyť ruky.

Turecké orgány verejného zdravotníctva spolupracujú s britskou agentúrou a o výsledkoch vyšetrovania budú informovať. Viac ako 130 dovolenkujúcich sa obrátilo na právnikov, aby ich v tomto prípade zastupovali.

Viac o téme: DovolenkaSalmonelaTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu