Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Netanjahua prepustili z nemocnice pred kľúčovým hlasovaním o reforme súdnictva

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok oznámil, že ho prepustili z nemocnice, kde sa zotavoval po operácii, počas ktorej mu zaviedli kardiostimulátor. Potvrdila to aj nemocnica. Informujú agentúry AP a AFP.

Netanjahua (73) operovali v noci na nedeľu len niekoľko dní po tom, ako ho pre zdravotné ťažkosti vrátane závratov nakrátko hospitalizovali. Z nemocnice ho prepustili krátko pred kľúčovým hlasovaním o spornej reforme súdnictva.

Dlhotrvajúce protesty

V Izraeli sa v súvislosti s plánovanou reformou už niekoľko mesiacov konajú rozsiahle protesty. Masové zhromaždenie proti justičnej reforme sa v Jeruzaleme uskutočnili aj v nedeľu. Pred očakávaným konečným hlasovaním o klauzule, ktorou by súdna moc v Izraeli prišla o možnosť posudzovať primeranosť a odôvodnenosť vládnych rozhodnutí a prípadne ich aj anulovať, rokoval v nedeľu izraelský prezident Jicchak Herzog s lídrami politických strán o možnom kompromise. Ak tento návrh hlasovaním prejde, stane sa prvou hlavnou súčasťou navrhovanej reformy súdnictva, ktorá sa stane zákonom.

Nespokojnosť protivládnych demonštrantov vyvolávajú aj ďalšie opatrenia, ktoré sú súčasťou justičnej reformy - ako napríklad úprava procesu vymenúvania sudcov, ktorú už poslanci prijali v prvom čítaní.

Viac o téme: OperáciaPrepustenieIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu