Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Španielsku prebiehajú voľby: Rozhoduje sa medzi premiérom Sánchezom a návratom k pravici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielski voliči rozhodujú v nedeľu v predčasných parlamentných voľbách o prípadnom ďalšom štvorročnom funkčnom období pre úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza či návrate pravice k moci, informuje agentúraAFP.

Podľa prieskumov verejnej mienky by sa nedeľňajšie parlamentné voľby v Španielsku mohli skončiť úspechom pre pravicu a Ľudovú stranu (PP), ktorá by mohla prevziať moc od Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) a jej krajne ľavicového koaličného partnera Zjednotení môžeme (UP).

archívne video Pirátska strana - Slovensko predstavila kandidátnu listinu do parlamentných volieb 2023

Pirátska strana - Slovensko predstavila kandidátnu listinu do parlamentných volieb 2023 (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Väčšina prieskumov verejnej mienky síce favorizuje stranu PP, ale na vytvorenie väčšinovej vlády bude pravdepodobne potrebovať podporu krajne pravicovej strany Vox. Premiér Sánchez vypísal predčasné voľby po tom, ako jeho ľavicová koalícia výrazne prehrala v tohtoročných komunálnych a regionálnych voľbách, ktoré boli tiež poznačené dezinformáciami o hlasovaní na internete, ako aj nárastom nenávistných komentárov o moslimoch a prisťahovalcoch.

Pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa uskutočnia v roku 2024, by bol presun moci k pravici v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny - podobne ako vlani v Taliansku - veľkým úderom pre ľavicovo orientované strany v Európe, konštatuje AFP. Bolo by to ešte symbolickejšie, keďže Španielsko v súčasnosti predsedá Európskej únii. V čase zverejnenia posledných prieskumov bol približne jeden z piatich voličov stále nerozhodnutý a nie je tiež jasné, aký vplyv bude mať na volebnú účasť načasovanie hlasovania - v čase vrcholiacich letných prázdnin a horúčav konca júla.

Prvé výsledky sa očakávajú do niekoľkých hodín po zatvorení

Keďže veľa Španielov je na dovolenke, zúčastnil sa rekordný počet viac než 2,47 milióna z 37,5 milióna registrovaných voličov hlasovania v neprítomnosti, uviedla v sobotu španielska pošta. Volebné miestnosti sú otvorené od 9.00 h SELČ do 20.00 h SELČ, pričom prvé výsledky sa očakávajú do niekoľkých hodín po ich zatvorení.

Viac o téme: VoľbyPremiérŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu