Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kanadského expolicajta obvinili zo zasahovania do domácich záležitostí v mene Číny

expolicajt William Majcher
expolicajt William Majcher (Zdroj: repro foto Youtube/CBC News: The National)

OTTAWA - Kanadské úrady zatkli policajta vo výslužbe, ktorého obvinili zo sprisahania a zahraničného zasahovania do domácich záležitostí v prospech Číny. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Kanadská polícia vo svojom vyhlásení uviedla, že 60-ročný expolicajt William Majcher bol obvinený z využívania "svojich znalostí a rozsiahlej siete kontaktov v Kanade na získavanie spravodajských informácií alebo služieb v prospech Čínskej ľudovej republiky". Kanadské úrady Majchera vyšetrujú od jesene 2021. Domnievajú sa, že "prispel k úsiliu čínskej vlády identifikovať a zastrašiť osobu mimo pôsobnosti kanadského práva".

Expolicajt bol členom Kanadskej kráľovskej jazdnej polície (RCMP) do roku 2007. Ako v tejto súvislosti poznamenala AFP, Ottawa a Peking sú v spore od roku 2018, keď bola vo Vancouveri na základe amerického zatykača zatknutá finančná riaditeľka spoločnosti Huawei a v Číne boli v rámci zjavnej odvety zadržaní dvaja kanadskí občania. Hoci všetky tri zadržané osoby boli odvtedy prepustené, napätie medzi oboma krajinami pretrváva, pričom Peking obviňuje Ottawu z toho, že sa prispôsobuje politike Washingtonu voči Číne, a Ottawa pravidelne obviňuje Peking zo zasahovania do kanadských vnútroštátnych záležitostí.

Podozrenia z čínskeho zasahovania do posledných dvoch federálnych volieb v Kanade dostali v posledných mesiacoch vládu premiéra Justina Trudeaua pod tlak. Správa, ktorú v máji zverejnil kanadský osobitný vládny spravodajca, konštatuje, že Čína sa skutočne snažila zasahovať do týchto volieb, ale nepodarilo sa jej ovplyvniť ich výsledky. Peking tieto obvinenia opakovane poprel.

V tom istom mesiaci Kanada oznámila vyhostenie čínskeho diplomata obvineného zo snahy o zastrašenie kanadského poslanca, ktorý kritizoval Peking.
 

Viac o téme: ExpolicajtČínaKanadaWilliam Majcher
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu