Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Blinken počas návštevy Tongy kritizoval problematické správanie Číny

Stretnutie štátov krajín G7
Stretnutie štátov krajín G7 (Zdroj: SITA/Zhang Xiaoyu/Pool Photo via AP)

NUKU´ALOFA - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu upozornil na "problematické správanie" Číny, pričom odkazoval na jej "ekonomický nátlak". Uviedol to počas návštevy súostrovia Tonga v Tichom oceáne, informuje agentúra Reuters.

Rastúca angažovanosť Číny v indicko-tichomorskej oblasti vzbudila obavy Spojených štátov a Austrálie. Obe krajiny zvýšili pozornosť najmä po vlaňajšom podpise bezpečnostného paktu medzi Čínou a Šalamúnovymi ostrovmi. Blinken povedal, že Spojené štáty nemajú námietky proti angažovaniu Číny v indicko-tichomorskej oblasti, no žiadajú, aby boli investície Pekingu transparentné.

"Myslím si, že jednou z vecí, ktoré sme zaznamenali, je, že s rastúcou angažovanosťou Číny v (indicko-tichomorskom) regióne dochádza k určitému, z nášho pohľadu, čoraz problematickejšiemu správaniu," skonštatoval.

Strategický význam Stredomoria

Šéf americkej diplomacie v rámci návštevy Tongy rokoval s premiérom Siaosim Sovalenim, pričom hovorili o strategickom význame Tichomoria. Blinken povedal, že USA sú zaviazané Tonge a ďalším tichomorským ostrovom. Tento región v uplynulom období navštívilo viacero vysokopostavených amerických predstaviteľov. Americký prezident Joe Biden tiež vlani v septembri usporiadal historicky prvý summit USA a tichomorských ostrovných krajín.

Splácanie Číne

Čína v uplynulých rokoch zvýšila svoju diplomatickú prítomnosť v indicko-tichomorskej oblasti a financuje tamojšiu infraštruktúru. Čínsky minister zahraničných vecí Wang I vlani absolvoval turné po viacerých tichomorských krajinách.Tonga si v uplynulom období požičala od Číny množstvo peňazí a Washington sa obáva, ako bude toto malé tichomorské súostrovie dlh splácať. Sovaleni tvrdí, že ho táto skutočnosť neznepokojuje a Tonga svoj dlh voči Pekingu tento rok začala splácať.

Západné krajiny v reakcii na rastúci vplyv Číny zvýšili svoju angažovanosť a financovanie v regióne. Blinken po ukončení programu v Tonge odcestuje na Nový Zéland. Navštívi aj Austráliu, kde budú spoločne s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom rokovať so svojimi austrálskymi kolegami.

Viac o téme: USAČínaAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu