Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chorvátska polícia zadržala deväť ľudí: Podozriví sú z pašovania migrantov cez Dunaj

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

ZÁHREB - Chorvátska polícia zadržala deväť ľudí podozrivých z pašovania migrantov do krajiny zo susedného Srbska. V piatok to oznámila miestna polícia. Informuje agentúra AP.

Podozriví spolu s neidentifikovanými osobami v Srbsku zorganizovali pre finančný zisk nelegálny prechod cudzích štátnych príslušníkov cez rieku Dunaj, uvádza sa vo vyhlásení. Zadržanými sú chorvátski občania. 

archívne video Bezpečnostná rada vlády SR: Situácia s migrantmi je pokojná, ich cieľom nie je prísť na Slovensko

Bezpečnostná rada vlády SR: Situácia s migrantmi je pokojná, ich cieľom nie je prísť na Slovensko (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Obe krajiny ležia na takzvanej balkánskej trase

Dunaj vytvára prírodnú hranicu medzi Chorvátskom a Srbskom. Obe krajiny ležia na takzvanej balkánskej trase, ktorú využívajú migranti snažiaci dostať sa do západnej Európy. Každoročne po nej prúdia tisíce ľudí z Blízkeho východu, Afriky alebo Ázie cez Turecko, Grécko alebo Bulharsko.

Odtiaľ ďalej mieria do Severného Macedónska, Srbska alebo Bosny a Hercegoviny. V Srbsku sa migranti často spoliehajú na to, že ich prevádzači prepravia bez dokladov do susedných štátov Európskej únie – Chorvátska, Maďarska alebo Rumunska.

Viac o téme: Polícia DunajChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu