Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Polícia v Grécku zadržala prevádzačov: Mali previezť 35 migrantov na požiarmi zasiahnutý ostrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Grécka polícia zadržala dvoch prevádzačov, ktorí zrejme previezli 35 migrantov na požiarmi sužovaný ostrov Eubója (Evia). Informuje o tom stredajšia správa agentúry AP.

Pobrežná stráž uviedla, že dvojicu mužov zadržali v utorok večer pri pobreží Eubóje, keď sa na motorovom člne pravdepodobne pokúšali vrátiť do Turecka, odkiaľ predtým priviezli skupinu migrantov. 

Archívne video:Policajná naháňačka: Auto s migrantmi zadržali až v Českej republike

Policajná naháňačka: Auto s migrantmi zadržali až v Českej republike (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Krátko po ich zadržaní objavili úrady na pláži pri meste Kymi v strednej časti ostrova Eubója skupinu 35 migrantov. Tento druhý najväčší grécky ostrov sužujú v posledných dňoch - podobne mnohé ďalšie časti Grécka - lesné požiare. V utorok na Eubóji havarovalo hasiace lietadlo, pričom zahynuli obaja piloti.

Na prevoz využívajú motorové člny

Grécko je stále jednou z krajín, ktoré slúžia ako vstupná brána do Európy pre migrantov utekajúcich pred konfliktami a ekonomickými ťažkosťami z krajín Blízkeho východu či Afriky. Prevádzači dlhé roky prevážali migrantov priamo na grécke ostrovy vo východnej časti Egejského mora ležiace v blízkosti tureckého pobrežia. Táto trasa je však v súčasnosti už menej využívaná, keďže je oveľa prísnejšie strážená.

V súčasnosti prevádzači čoraz častejšie využívajú trasy cez strednú a južnú časť Egejského mora, následne oboplávajú južný cíp Grécka a pokračujú smerom do Talianska. Migrantov tam vozia na preplnených motorových člnoch.
 

Viac o téme: PrevozZadržaniePožiarePolícia MigrantiGréckoOstrov Eubója
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu