Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poľsko presunie vojakov k hraniciam s Bieloruskom: Dôvodom sú Wagnerovci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

VARŠAVA - Poľská armáda presunie časť svojich jednotiek zo západu na východ krajiny. Dôvodom je prítomnosť žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny na území susedného Bieloruska, ako aj ich spoločné cvičenia s bieloruskými vojakmi. Rozhodol o tom poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, informovala v piatok agentúra PAP.

"Výcvik a spoločné cvičenia bieloruskej armády s Vagnerovou skupinou sú nepochybne provokáciou," povedal Zbigniew Hoffmann tajomník poľského národného bezpečnostného výboru. Členovia výboru podľa neho analyzovali možné hrozby vyvolané prítomnosťou a aktivitami vagnerovcov v Bielorusku. Minister obrany na základe toho rozhodol "o presune vojenských formácií zo západu na východ krajiny", uviedol Hoffmann.

Poľsko už skôr avizovalo, že pošle na hranice s Bieloruskom 500 policajtov

Tieto jednotky budú na východe Poľska nasadené za účelom výcviku, ale aj na "odstrašenie potenciálneho agresora". Bieloruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že inštruktori z ruskej Vagnerovej skupiny začali s výcvikom príslušníkov bieloruských špeciálnych jednotiek. Výcvik prebieha na cvičisku v Brestskej oblasti na juhozápade Bieloruska, ktoré sa nachádza neďaleko poľských hraníc a podľa ukrajinských médií potrvá zhruba týždeň. Prítomnosť vagnerovcov v Bielorusku už potvrdili aj poľské tajné služby.

Ozbrojenci z Vagnerovej skupiny sa večer 23. júna pokúsili o vzburu voči veleniu ruskej armády a zo svojich základní sa vydali smerom na Moskvu. Spor sa po niekoľkých hodinách podarilo urovnať tak, že vagnerovci dostali možnosť presunúť sa do susedného Bieloruska. Poľsko už 2. júla avizovalo, že v záujme posilnenia bezpečnosti pošle na hranice s Bieloruskom 500 policajtov. O šesť dní nato oznámilo, že začína presúvať na svoje východné hranice približne 1000 vojakov a 200 kusov vojenskej techniky. Už pred vyslaním týchto posíl chránilo poľsko-bieloruské hranice približne 5000 pohraničníkov a 2000 vojakov. Bezprostredne nebolo známe, aký počet vojakov bude presunutý na hranice na základe najnovšieho rozhodnutia ministra obrany.

Viac o téme: HranicaPoľskoBieloruskoWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu