Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Bieloruské ministerstvo vnútra s vedením wagnerovcov hodnotilo bezpečnosť hraníc

(Zdroj: SITA/Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MINSK - Bieloruské ministerstvo vnútra v pondelok uviedlo, že s vedením Wagnerovej skupiny hodnotilo bezpečnosť na hraniciach Bieloruska s Ukrajinou a Poľskom. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

Bieloruský minister vnútra Ivan Kubrakov sa s veliteľmi wagnerovcov stretol vo výcvikovom stredisku, aby vypracovali "jasný akčný plán", píše sa vo vyhlásení bieloruského rezortu vnútra. "Vzhľadom na zložitú situáciu v blízkosti (bieloruských) hraníc je obzvlášť dôležité byť pripravený reagovať na potenciálne výzvy a hrozby," citovalo ministerstvo Kubrakova. Šéf bieloruského rezortu vnútra ocenil "praktické skúsenosti" wagnerovcov, ktoré získali v bojoch na východe Ukrajiny, obzvlášť pri niekoľkomesačnej krvavej bitke o mesto Bachmut.

archívne video 

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Ozbrojenci z Wagnerovej skupiny sa koncom júna pokúsili o vzburu voči veleniu ruskej armády a zo svojich základní sa vydali smerom na Moskvu. Spor sa po niekoľkých hodinách podarilo urovnať a wagnerovci dostali možnosť presunúť sa do susedného Bieloruska. Minsk, blízky spojenec Moskvy, sa do bojov na Ukrajine dosiaľ priamo nezapojil. Bielorusko však vlani na začiatku invázie na Ukrajinu ruskej armáde poskytlo svoje územie na vyslanie vojakov či odpaľovanie rakiet.

Posilnenie ukrajinsko-bieloruských hraníc 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncom júna nariadil posilniť bezpečnosť pozdĺž ukrajinsko-bieloruských hraníc v reakcii na presun wagnerovcov do Bieloruska. Agentúra AFP pripomína, že Minsk viackrát obviňoval susedné Poľsko, členskú krajinu EÚ a NATO, z provokácii na spoločných hraniciach. Varšava vníma prítomnosť wagnerovcov v Bielorusku za "potenciálnu hrozbu" pre región a snaží sa preto posilniť obranu na hraniciach s Bieloruskom.

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko cez víkend uistil svojho ruského kolegu Vladimira Putina, že Minsk "udrží" bojovníkov Wagnerovej skupiny v strednej časti Bieloruska a má situáciu "pod kontrolou". "Chcú ísť na Západ, žiadajú ma o povolenie... ísť na výlet do Varšavy, do Rzeszówa," povedal Lukašenko Putinovi. "Samozrejme ich však udržím v strednom Bielorusku, ako sme sa dohodli," dodal.

Viac o téme: HranicePoľskoBieloruskoWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu