Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ozbrojenci uniesli z univerzity 35 ľudí, prevažne študentov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter.com/Crevo360)

MAIDUGURI - Ozbrojení muži z uniesli v piatok z univerzity v nigérijskom štáte Zamfara 35 ľudí. Oznámil to hovorca tamojšieho guvernéra. TASR prevzala správu z agentúry Reuters, podľa ktorej ide o prvý veľký tohoročný únos študentov v tejto africkej krajine

Hovorca spresnil, že v skorých ranných hodinách uniesli z Federálnej univerzity v meste Gusau (FUGUS) ozbrojení muži 24 študentov, desať zamestnancov a jedného ochrankára. Vojakom sa podarilo zabrániť únosu ďalších šiestich študentiek. Počas prestrelky zároveň usmrtili päť únoscov, informoval Reuters zdroj z prostredia nigérijských bezpečnostných síl. Armáda sa v spolupráci s políciou podľa neho momentálne snaží oslobodiť zvyšných unesených.

Severozápad Nigérie, kde sa nachádza aj štát Zamfara, sužuje v ostatných rokoch činnosť ozbrojených gangov, ktoré pre výkupné unášajú ľudí, rabujú i vraždia civilistov. Bezpečnostné sily sa im v tom síce snažia zabrániť, no s malým úspechom. K únosom študentov kedysi siahali najmä islamistickí militanti, v ostatnom čase sa k nim však ako zdroju získavania peňazí uchyľujú aj rôzne ozbrojené gangy.

Viac o téme: ŠtudentiNigériaUniverzitaOzbrojenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu