Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na ruskom zozname je ďalší sused SR: Wagnerovci to tam obsadia za pár hodín, hovorí Kartapolov

poslanec ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov
poslanec ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov (Zdroj: Twitter/Lew Anno Suport #Ukraine 24/2-22)

MOSKVA – Ruská štátna televízia patrí medzi médiá, ktoré sú plne závislé od štátneho režimu. Niet sa preto čomu čudovať, keď počas relácie spustí nejaký odborník kritiku alebo vyhrážky na niektoré nepriateľa Ruskej federácie. Tentoraz padla reč o území, ktoré patrí nášmu severnému susedovi. Chystajú sa Rusi na ďalšiu inváziu?

archívne video

Wlachovský na Rade ministrov o spore medzi žoldniermi a armádou v Rusku (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Poslanec ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov sa v relácii pre ruskú štátnu televíziu Rossija-1 vyjadril, že wagnerovci sú pripravení na obsadenie ďalšieho územia v Európe. "Je viac ako jasné, že wagnerovci odišli do Bieloruska trénovať štátnu armádu. Existuje miesto, ktoré je známe ako suvalský koridor. Vy viete veľmi dobre, o čom hovorím," začal Kartapolov s tým, že sa obrátil na moderátora a Putinovho propagandistu Vladimira Solovjova. 

Túto časť poľského územia podľa poslanca Rusko potrebuje v prípade, ak by sa stalo niečo prekvapujúce. Solovjov mu však oponoval s tým, že wagnerovci predsa odovzdali Rusom všetky zbrane. "Áno, tie odovzdali, ale dostanú ďalšie," oponoval Kartapolov.  

Naozaj nič nemali?

Za pravdu mu dala aj šéfredaktorka prokremeľskej stanice RT Margarita Simonjanová. "Je to neuveriteľné. Najskôr (wagnerovci) hovorili o tom, že nemajú žiadnu muníciu. A teraz odovzdali viac ako 1500 ton nábojov," priblížila. Solovjov hádal že možno ide o inú muníciu. 

"Ministerstvo obrany zistí, akú muníciu odovzdali a akú si zase vzali. To je teraz nepodstatné. Hovorím o tom, že wagnerovci sú pripravení na útok, ktorým by za pár hodín tento koridor obsadili. Rusko je opäť krok pred nimi," čím ruský poslanec narážal na Západ. Ako pokračoval Rusko robí všetko, ale v tichosti, pokojne a dôkladne. "Nepotrebujeme k tomu médiá, ani nevystupujeme ako tvrdí chlapi. To je vizitka Západu," doplnil. 

Článok 5

Podľa bieloruskej tlačovej agentúry Belta sa Wagnerova skupina počas minulého týždňa mala presunúť do Bieloruska, kde má vycvičiť miestnu armádu. I keď to súhlasí s tvrdeniami Kartapolova, priame vniknutie na poľské územie zo strany Ruskej federácie je viac ako nepravdepodobné. Znamenalo by to porušenie článku 5 Severoatlantickej zmluvy (útok proti jednému, je útokom proti všetkým). 

Viac o téme: Poslanec PoľskoMoskvaVojna na UkrajineRossija-1Andrej KartapolovTuská Štátna duma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu