Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európska únia je pripravená na užšie kontakty s Tureckom, ohľadne kandidatúry má podmienky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa vo štvrtok dohodli, že EÚ by mala znovu nadviazať kontakty s Tureckom v súvislosti s jeho ašpiráciami na členstvo v eurobloku. Európski ministri však stanovili viacero podmienok a nepodporili žiadosť Ankary o oživenie prístupového procesu. Uvádza to TASR za základe správy agentúry Reuters.

"Rokovali sme o tom, ako sa znova venovať Turecku," povedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po rokovaní ministrov. "Sme presvedčení, že je obojstranný záujem rozvíjať silnejšie vzťahy medzi Tureckom a Európskou úniou," dodal. Upozornil, že EÚ chce, aby Turecko tiež urobilo nejaký posun, najmä v súvislosti s Cyprom, ktorý je tiež členskou krajinou EÚ. Severnú časť tohto ostrova okupuje Turecko od roku 1974. Vyriešenie záležitosti s Cyprom v súlade s príslušnou rezolúciou OSN bude podľa Borrellových slov pri obnovení rokovaní s Tureckom kľúčové. "Nevyhnutné bude aj dodržiavanie základných slobôd a hodnôt tak, ako sú definované v európskom Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd," povedal.

Turecký prezident požiadal o opätovné otvorenie rokovaní

Turecko je oficiálnou kandidátskou krajinou na vstup do EÚ od roku 1999, pripomína Reuters. Prístupové rozhovory však stagnujú od roku 2016 z dôvodu obáv eurobloku z porušovania ľudských práv a právneho štátu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však 10. júla žiadal opätovné otvorenie rokovaní, ktoré spojil so súhlasom Turecka na vstup Švédska do NATO.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

"Otvorte najskôr cestu k vstupu Turecka do Európskej únie a potom my otvoríme cestu Švédsku, tak ako sme ju otvorili Fínsku," uviedol Erdogan pred odchodom na summit NATO v litovskom Vilniuse. Vysokopostavený turecký predstaviteľ pre Reuters nedávno uviedol, že Ankara zo strany EÚ očakáva konkrétne kroky v záležitostiach ako bezvízové cestovanie či uzavretie niektorých kapitol v prístupových rokovaniach. Západ by podľa tohto predstaviteľa mal Turecko podporiť finančne.

Viac o téme: KandidatúraKontaktyTureckoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu